PROMOVISANI GLAVNI PODOFICIRI VOJSKE SRBIJE

Petak, 10.10.2008 | Obuka

Povodom završetka šestomosečnog kursa za usavršavanje glavnih podoficira Vojske Srbije danas je u Domu garde na Topčideru održana prigodna svečanost kojoj su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš, komandant Komande za obuku general-major Ljubiša Diković i brojni drugi gosti.

Povodom završetka šestomosečnog kursa za usavršavanje glavnih podoficira Vojske Srbije danas je u Domu garde na Topčideru održana prigodna svečanost kojoj su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš, komandant Komande za obuku general-major Ljubiša Diković i brojni drugi gosti.

Tom prilikom, 35-orici lidera budućeg podoficirskog kora uručeni su sertifikati o položenim ispitima i predočeni zadaci koji ih očekuju na novim dužnostima u jedinicama u kojima nastavljaju svoju profesionalnu karijeru. Obraćajući se novopromovisanim glavnim podoficirima načelnik Generalštaba general-potpukovnik Zdravko Ponoš je, između ostalog, rekao da je kurs koji su prošli, baziran na iskustvima savremenih armija, preduslov za ostvarivanje nove uloge podoficira u Vojsci Srbije.

– Izmenjeno mesto i uloga podoficira u oblasti komandovanja i obuke, kao i izmene u načinu obezbeđenja vojske podoficirskim kadrom, njegovom statusu i profesionalnom razvoju doveli su i do promena u mestu i ulozi podoficira u Vojsci Srbije. Principi koji važe u razvoju karijere oficira važiće ubuduće i u razvoju podoficira. Najboljima od njih, posle neprekidne selektivne obuke, namenskih i štabnih kurseva i permanentnog osposobljavanja, neophodnog za sticanje viših dužnosti i činova, biće dostupni i visoki oficirski činovi, uključujući i generalske. Na toj statusnoj komponenti mi ćemo izgraditi motiv mladih ljudi za pristupanje Vojsci Srbije i opredeljenje za profesionalnu vojnu karijeru – istakao je general Ponoš.

Od glavnih podoficira, okosnice novog podoficirskog kora u Vojsci Srbije, danas se traži da budu najiskusniji i najkompetentniji u oblastima za koje su zaduženi, da poseduju one tehničke i taktičke veštine koje im omogućavaju da postanu lideri u svojim jedinicama. Predviđeno je da oni budu glavni savetnici pretpostavljenim oficirima za sva pitanja u vezi s obukom i statusom potčinjenih podoficira i profesionalnih vojnika.

– Kandidate za podoficire ubuduće ćemo selektovati od profesionalnih vojnika, što znači da će vaša uloga biti primarna i u kvalitetnijem ostvarivanju statusne komponente budućih pripadnika Vojske. Značaj koji Vojska Srbije pridaje glavnim podoficirima vidljiv je i u vašem budućem statusu u jedinicama u koje odlazite. Pripremajući se za dužnosti glavnih podoficira u komandama brigada i komandama operativnog nivoa vi ste stekli sva neophodna znanja da poput neprikosnovenih lidera u okviru svojih nadležnosti. odgovorite novim izazovima i teškoćama – rekao je u svom obraćanju glavnim podoficirima Vojske Srbije načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš.

Uspešan rad na novim dužnostima doskorašnjim slušaocima Kursa za usavršavanje glavnih podoficira poželeo je i direktor Kursa potpukovnik Ivica Turk, a prisutnima se obratio i najbolji slušalac zastavnik Dejan Grbić koji je, u ime svojih kolega, obećao istrajnost u radu i obavljanju novih formacijskih dužnosti, najpre u oblasti podrške komandovanju, a zatim i u stvaranju podoficirskog kora u Vojsci Srbije.

Naredbom načelnika Generalštaba trojica najboljih slušalaca prvog kursa za osposobljavanje glavnih podoficira, zastavnici Dejan Grbić iz Centralne logističke baze Uprave za logistiku GŠ, Petko Kuzmić iz Prve brigade KoV i Rade Đorđević iz Vojne akademije nagrađeni su novčanim nagradama.

Povezane vesti