Uređenje puteva na Pešterskoj visoravni

Utorak, 16.4.2024 | Civilno-vojna saradnja
Jedinice Vojske Srbije koje na Pešterskoj visoravni učestvuju na združenoj vežbi „Vihor 2024“, realizuju brojne projekte civilno-vojne saradnje u saradnji sa organima lokalne samouprave u Sjenici.

U okviru ovih projekata, koji su pokrenuti radi jačanja međusobnog poverenja i stvaranja uslova za bolji život građana ovog dela Srbije, realizuju se inžinjerijski radovi u udaljenim selima na teritoriji opštine i edukativna predavanja o rizicima upotrebe pirotehničkih sredstava.

Inžinjerijske radne grupe iz sastava Druge brigade kopnene vojske u rejonu sela Buđevo na Pešterskoj visoravni izvode radove na rekonstrukciji puteva, kao i na čišćenju i revitalizaciji pojila za napajanje stoke. Na taj način se, osim pomoći građanima, unapređuje i osposobljenost inžinjerijskih jedinica za izvršavanje opštih zadataka u podršci snagama u izvođenju operacija.

Specijalisti Vojske Srbije za ubojna sredstva će, za to vreme, u osnovnim školama u selima Raždaginja i Karajukića Bunari, održati niz edukativnih predavanja o opasnostima upotrebe petardi, vatrometa, baklji i drugih eksplozivnih naprava i pravilnom postupanju u slučaju nailaska na neeksplodirana ubojna sredstva.

Prethodne nedelje je u pešterskim selima realizovana akcija „Vojni lekar na selu“, tokom koje su lekari i medicinski tehničari Vojske Srbije vršili preventivne medicinske preglede meštana kojima je otežan pristup sistemu zdravstvene zaštite.

Vojska Srbije projekte civilno-vojne saradnje realizuje u svim delovima naše zemlje, a pešterskom kraju se pridaje posebna pažnja u tom pogledu, budući da se ovde nalazi privremeni poligon na kojem Vojska Srbije izvodi najsloženije vežbovne aktivnosti.

Povezane vesti