Letačka obuka na „gazelama“ u 204. vazduhoplovnoj brigadi

Petak, 28.1.2022 | Obuka
Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici i u širem rejonu Beograda realizuje se obuka pripadnika 204. vazduhoplovne brigade za samostalno izvršavanje posebnih letačkih zadataka na helikopterima „gazela“.

Obuka se realizuje s ciljem održavanja i podizanja nivoa osposobljenosti za izvršavanje namenskih zadataka, kako u povoljnim tako i u složenim metereološkim uslovima, danju i noću, a prolaze je piloti 890. mešovite helikopterske eskadrile. 

Osim što ostvaruju potreban nalet na ovom tipu vazduhoplova, piloti se osposobljavaju za grupno letenje na malim visinama po maršruti, realizaciju vanaerodromskog sletanja i poletanja para helikoptera na neobezbeđen teren, u uslovima kada smanjena vidljivost, jednoličnost terena i podizanje snežne zavese otežavaju letenje i izvršavanje zadataka.

U obuku je aktivno uključen i tehnički sastav eskadrile, čiji su stručnost i profesionalizam ključni za ispravnost vazduhoplova i njihovu dostupnost za letenje. 

Realizacijom obuke u eskadrili, koja je u ovom periodu težišni zadatak jedinice, unapređuje se osposobljenost njenih pripadnika za izvršavanje zadataka traganja i spasavanja i transporta vazdušnim putem.

Povezane vesti