Akcija dobrovoljnog davanja krvi u novosadskoj kasarni

Petak, 26.12.2008 | Civilno-vojna saradnja

Pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i članovi novosadske podružnice humanitarnog društva železničara Srbije “Kostadin Veselinović-Kosta” u zajedničkoj humanitarnoj akciji dobrovoljno su dali krv.

Pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i članovi novosadske podružnice humanitarnog društva železničara Srbije “Kostadin Veselinović Kosta” u zajedničkoj humanitarnoj akciji dobrovoljno su dali krv.

Akcija je izvedena u sklopu civilno-vojne saradnje, a u novosadskoj kasarni “Aleksandar Berić” u saradnji sa Vojnomedicinskom akademijom oko stotinu radnika Železnica Srbije iz Rume, Niša, Zaječara, Valjeva, Užica, Novog Sada i drugih mesta širom Republike Srbije i isti broj starešina, profesionalnih vojnika i vojnika na odsluženju vojnog roka, pripadnika Rečne flotile Vojske Srbije, dalo je oko 90 litara najdragocenije tečnosti.

Prema rečima novosađanina Ladislava Kinke, jednog od koordinatora humane akcije, koji je i pripadnik rezervnog sastava pontonirske jedinice Rečne flotile, ovakva akcija je pored ostalog i prilika za upoznavanje i zajedničko druženje sa pripadnicima Vojske.

Od doktora Marike Ljubenov, vođe mobilne ekipe Instituta za transfuziologiju VMA, saznali smo da ta eminentna vojnozdravstvena ustanova sve više pruža zdravstvene usluge građanima pa je i akcija u Novom Sadu od nemerljivog značaja za sve one kojima će darovana krv biti potrebna. Osim zajedničkog druženja davaoci krvi su imali priliku da im stručnjaci VMA najsavremenijim testovima krvi provere zdravlje i upute po koji potreban savet.

Povezane vesti