Uređenje korita reke Toplice u opštini Kuršumlija

Četvrtak, 21.7.2022 | Obuka
Pripadnici inžinjerijskih jedinica Kopnene vojske započeli su ove nedelje, u saradnji sa lokalnom samoupravom u Kuršumliji, radove na uređenju korita reke Toplice.

Aktivnost se realizuje kroz inžinjerijsku obuku pripadnika Vojske Srbije u okviru projekta civilno-vojne saradnje, sa ciljem povećanja propusnih moći korita za vodu, led i nanos i time stvaranja uslova za zaštitu od nastanka bujičnih poplava.

Na ovaj način se, osim što se pruža pomoć stanovništvu ovog kraja, unapređuje i osposobljenost za rukovanje inžinjerijskim mašinama, koje se u Vojsci Srbije koriste za uređenje puteva, savlađivanje prepreka, zaprečavanje i maskiranje.

Inžinjerijska radna grupa Kopnene vojske u čišćenju rečnog korita od nabujale vegetacije, naslaga zemlje i drugog deponovanog materijala koristi savremenu mehanizaciju kojom su jedinice Vojske Srbije opremljene prethodnih godina, a zajedno sa njima na uređenju rečnog korita angažovani su i zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću „Toplica“.

Vojska Srbije je više puta angažovala snage i sredstva radi otklanjanja posledica poplava u ovom delu zemlje, a sada, realizacijom radova na uređenju rečnih korita, deluje i preventivno. Realizaciju aktivnosti i projekata civilno-vojne saradnje Vojska Srbije će nastaviti i ubuduće, a sve sa ciljem daljeg jačanja međusobnog poverenja i stvaranja uslova za bolji život svih građana Srbije.

Povezane vesti