Nacionalna komandno-štabna vežba „Sajber Tesla 2024“

Ponedeljak, 24.6.2024 | Obuka
U organizaciji Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije, u Centru za obuku veze i informatike u Gornjem Milanovcu realizovana je nacionalna komandno-štabna vežba „Sajber Tesla 2024“.

Tema vežbe je odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, a opšti cilj — unapređenje kapaciteta sistema odbrane i nacionalnog centra za prevenciju rizika u informaciono-komunikacionim sistemima za odbranu od visokotehnoloških napada i jačanje saradnje s relevantnim subjektima iz državnog i privatnog sektora.

Na petodnevnoj vežbi su osim pripadnika Vojske Srbije učestvovali i predstavnici privatnog i javnog sektora i akademske zajednice koji obavljaju poslove u oblasti informacione bezbednosti. 

Oni su, u skladu sa scenariom vežbe, u zatvorenoj računarskoj mreži uvežbavali ofanzivna i defanzivna dejstva u sajber prostoru u sastavu timova za odgovor na bezbednosne incidente, upoređujući, pritom, različite prakse i procedure i testirajući efikasnost saradnje.

Završnim aktivnostima na vežbi prisustvovali su vršilac dužnosti sekretara Ministarstva odbrane Nebojša Nikolić i načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba brigadni general Mile Vitezović. 

Realizacijom ove i sličnih vežbovnih aktivnosti, koje Vojska Srbija organizuje svake godine, unapređuju se kapaciteti za reagovanje na incidente u sajber prostoru, poboljšava se koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti i razmenjuju iskustva iz ove oblasti. 

Povezane vesti