Sadejstvo protivpožaraca Vojske Srbije i MUP-a

Sreda, 2.7.2014 | Obuka

U niškoj kasarni „Mija Stanimirović“ juče je izvedena zajednička protivpožarna vežba pripadnika Mešovite artiljerijske brigade i vatrogasno-spasilačkih brigada iz Niša i Kragujevca. Vežba je realizovana na dve radne tačke, a prikazano je gašenje požara na otvorenom upotrebom vatrogasnih aparata, ponjave za gašenje požara i navalnog vozila za gašenje požara većih razmera.

U niškoj kasarni „Mija Stanimirović“ juče je izvedena zajednička protivpožarna vežba pripadnika Mešovite artiljerijske brigade i vatrogasno-spasilačkih brigada iz Niša i Kragujevca.

Vežba je realizovana na dve radne tačke, a prikazano je gašenje požara na otvorenom upotrebom vatrogasnih aparata, ponjave za gašenje požara i navalnog vozila za gašenje požara većih razmera.

Vežbi su prisustvovali komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Zvonko Stojković, načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Žarko Damjanović i drugi gosti, dok je veći deo sastava Mešovite artiljerijske brigade pratio vežbu radi obnove stečenih i sticanja novih znanja, ali i radi pripreme za eventualne protivpožarne intervencije.

– Vežba je realizovana uspešno i na njoj su naše starešine i vojnici i pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Niš prikazali mogućnosti gašenja požara na otvorenom prostoru, gašenja požara u objektu i spasavanja povređenih i ugroženih od požara na objektu. Vežbovna situacija je bila približna stvarnoj situaciji – ističe načelnik štaba Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Dejan Petković. – Uostalom, pripadnici vojske, nakon angažovanja na spasavanju ljudi i objekata od poplava, moraju da budu spremni da se u predstojećem letnjem periodu angažuju i na gašenju požara ako situacija to bude zahtevala.

Posebno zanimanje posmatrača privukao je rad specijalističkih timova iz Niša i Kragujevca, koji su demonstrirali spasavanje iz ruševina.

– Mnogo godina sarađujemo sa Vojskom i ta saradnja se ogleda i kroz ovakve zajedničke vežbe, ali i kroz zajedničke intervencije na požarima većih razmera i na požarima na nepristupačnim terenima – ističe komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Niš Srđan Nikolić. – Prošle godine je, na primer, Vojska zajedno sa nama gasila požar na Babičkoj gori i na drugim mestima gde je bio potreban veći broj izvršilaca. Ovakve vežbe upravo omogućavaju zbližavanje naših struktura i brzinu zajedničke reakcije, što je jako važno.

Zajedničke protivpožarne vežbe pripadnika Mešovite artiljerijske brigade i  Vatrogasno-spasilačke brigade Niš izvode se svake godine, kako bi se postigao neophodni kvalitet sadejstva ova dva sastava na protivpožarnim zadacima.

Povezane vesti