Zimski ciklus obuke na savremenim raketnim sistemima

Utorak, 5.12.2023 | Obuka
Na poligonima i vežbovnom prostoru u Sremskoj Mitrovici i okolini u toku je realizacija kolektivne obuke posluga digitalizovanih samohodnih višecevnih lansera raketa M-17 128 mm „oganj“.

Reč je o redovnom zimskom ciklusu obučavanja za borbenu upotrebu ovog savremenog sistema, koje se, sa ciljem očuvanja borbene gotovosti, sprovodi u raketnom divizionu Prve brigade kopnene vojske.

Nakon uspešno savladane individualne obuke, profesionalni sastav — koji čine vojnici-poslužioci, komandiri odeljenja, vodova i baterija — kroz kolektivnu obuku unapređuje sposobnosti baterije „ognjeva” za pružanje artiljerijsko-raketne podrške manevarskim jedinicama Kopnene vojske u borbenim dejstvima.

Težište u ovom periodu je na taktičkoj obuci i uvežbavanju procedura za izvršenje gađanja, od marševanja jedinice, izviđanja i posedanja vatrenog položaja u skladu sa načelima upotrebe, izračunavanja elemenata za gađanje i korekcije vatre, do rada jedinice na raketnom položaju nakon izvršenja gađanja.

Digitalizovani samohodni višecevni lanser raketa M-17 128 mm „oganj“ je savremeni artiljerijski sistem namenjen za ostvarivanje iznenadne i koncentrisane artiljerijske vatre po ciljevima velikih razmera, a njegovim uvođenjem u naoružanje Vojske Srbije značajno su unapređene vatrene mogućnosti jedinica za pouzdanu, brzu i preciznu vatrenu podršku tokom izvođenja borbenih operacija.

Povezane vesti