Raketaši i piloti Vojske Srbije uspešni na bojevom gađanju u Bugarskoj

Četvrtak, 8.6.2023 | Obuka
Pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva i avijacije Vojske Srbije imali su uspešan nastup na ovogodišnjim bojevim gađanjima ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu „Šabla“ u Republici Bugarskoj.

Gađanja su realizovale borbene posluge raketnih sistema „neva“ i „kub“ i piloti višenamenskih borbenih aviona „mig 29“ iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, kao i pripadnici protivvazduhoplovnih raketnih snaga i avijacije Bugarske armije.

Dejstvovano je raketama „zemlja–vazduh“ i „vazduh–vazduh“ po svetlećim padobranskim i radio-upravljanim metama koje su simulirale neprijateljske vazduhoplove. Pogođeni su svi ciljevi predviđeni za uništenje, što govori o visokom nivou osposobljenosti pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO, pouzdanosti raketa Vojske Srbije, kojima su naše snage dejstvovale, kao i kvalitetu priprema i prethodno izvršenih kontrolno-trenažnih gađanja u zemlji.

Posebno raduje činjenica da su izuzetno uspešni bili i najmlađi pripadnici jedinica kojima je ovo bilo prvo dejstvo bojevim raketama po ciljevima u vazduhu.

Bilo je ovo sedmo učešće pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije na bojevim gađanjima na poligonu „Šabla“. Raketaši su učestvovali svih sedam puta, dok je pilotima lovačkih aviona ovo četvrto učešće.

Povezane vesti