Obuka izviđača na višenamenskim borbenim vozilima

Ponedeljak, 11.12.2023 | Obuka
U izviđačkim četama brigada kopnene vojske u toku je realizacija intenzivne obuke na višenamenskim vozilima točkašima visoke mobilnosti kojima su ove jedinice opremljene u prethodnom periodu.

Reč je o popularnim „hamvijima“, koji se sada, osim u specijalnim i delu drugih jedinica Vojske Srbije, nalaze na upotrebi i u izviđačkim četama u brigadama kopnene vojske.

Obuka se realizuje u terenskim uslovima, a cilj je da se profesionalni sastav u potpunosti osposobi za borbenu upotrebu ovog vozila u realizaciji namenskih zadataka na obaveštajnom obezbeđenju snaga u operacijama.

Izviđači su prvo prošli teorijske sadržaje, ovladali rukovanjem i održavanjem sistema i podsistema vozila i tehnikama vožnje u terenskim uslovima, a sada na poligonima Vojske Srbije uvežbavaju taktičke radnje i postupke.

Borbena vozila imaju kapacitet prevoženja do četiri vojnika sa balističkom opremom i naoružana su teškim mitraljezom domaće proizvodnje 12.7 mm M-87, koji odlikuje velika probojna moć, brzina gađanja do 700 metaka u minutu i maksimalni efektivni domet od 1500 metara.

Osim ovim vozilima, izviđačke čete su opremljene i novim bespilotnim letelicama, višenamenskim osmatračkim uređajima, balističkom opremom i širokom paletom naoružanja, a obuka se u jedinicama izvodi svakodnevno, što sve zajedno garantuje odličnu osposobljenost i visoku borbenu gotovost za dejstvo u svim zemljišnim, vremenskim i taktičkim uslovima.
Ključne reči

Povezane vesti