Pripreme jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama

Četvrtak, 14.10.2021 | Obuka
U bazi „Jug“ i vojnim kompleksima „Borovac“ i „Rujan“ kod Bujanovca u toku je kolektivna obuka više jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama. 

Na obuci su pripadnici lake pešadijske čete i po dva voda vojne policije i atomsko-biološko-hemijske odbrane iz sastava Kopnene vojske koje je Republika Srbija deklarisala za učešće u multinacionalnim operacijama u okviru Koncepta operativnih sposobnosti.

Radi dostizanja zahtevanog nivoa interoperabilnosti i borbene gotovosti, ove jedinice prolaze sveobuhvatne pripreme za realizaciju zadataka koji ih mogu očekivati u međunarodnom okruženju. Programom obuke predviđeno je uvežbavanje taktika, tehnika i procedura za izvršavanje kolektivnih zadataka u zoni operacije, kao što su obezbeđenje konvoja, kontrola masovnih okupljanja, uspostavljanje punktova, kontrola teritorije, dekontaminacija ljudstva i opreme i evakuacija povređenih. 

Po završetku ove faze obuke sledi taktička vežba na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ tokom koje će biti izvršena provera interoperabilnosti i borbene gotovosti deklarisanih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama.

Povezane vesti