Poseta komandanta Komande združenih snaga NATO-a u Napulju

Četvrtak, 16.12.2021 | Aktivnosti NGŠ
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je danas komandanta Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admirala Roberta Burka, koji boravi u Republici Srbiji.

Tokom susreta je bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i saradnji Vojske Srbije i Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, sa težištem na realizaciji zajedničkih aktivnosti u oblasti obuke i vežbi i saradnji sa Kforom.

U razgovoru je ocenjeno da je saradnja Vojske Srbije i Komande združenih snaga intenzivna i da se odvija u okviru Programa Partnerstvo za mir, uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Republike Srbije.

Imajući u vidu da su međunarodne snage na prostoru Kosova i Metohije u odgovornosti Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, na sastanku je težišno bilo reči o ulozi Kfora u očuvanju mira i bezbednosti u Pokrajini. General Mojsilović je i ovog puta naglasio stav da je za bezbednost celokupnog stanovništva na prostoru naše južne pokrajine i zaštitu srpskog nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa odgovoran Kfor, kao jedina legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije i komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju su ovom prilikom potpisali specifikaciju za zajedničku vežbu koja će se realizovati sledeće godine u našoj zemlji.

Tokom posete Republici Srbiji, admiral Burk je prisustvovao ceremoniji primopredaje dužnosti šefa NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu i imao susret sa ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem.

Povezane vesti