Obeležena godišnjica pogibije pripadnika 78. motorizovane brigade

Petak, 15.4.2016 | Kultura i tradicija

U selu Reljan u opštini Preševo, danas je obeležena godišnjica pogibije pripadnika nekadašnje 78. motorizovane brigade tokom NATO agresije 1999. godine.

Vence na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 78. brigade položila je delegacija Kopnene vojske, koju je predvodio komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, delegacije Grada Vranja, predstavnici Policijske ispostave Preševo, delegacije SUBNOR-a Vranja, Bujanovca i Preševa, Duvanske industrije i Crvenog krsta Bujanovac, Udruženje vojnih penzionera, članovi porodica i prijatelji poginulih.

Obraćajući se okupljenima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Zoran Lubura je podsetio na dan kada je, pre 17 godina, stradalo sedam pripadnika 78. motorizovane brigade.

– Danas smo se okupili na ovom mestu da im odamo počast i izrazimo naš nezaborav, neka uspomena na njih traje zauvek – zbog istine i generacija koje dolaze nikada ne smemo zaboraviti zbog čega i od koga su stradali naši saborci, vojnici, podoficiri i oficiri haubičko-artiljerijskog diviziona – rekao je general Lubura.

Na današnji dan pre 17 godina, od bombi iz aviona Severnoatlantskog saveza poginuli su major Ljubisav Stojanović, kapetan Dragan Lukić, stariji vodnik Željko Alar, desetar Dimče Stamenov, vojnik na služenju vojnog roka Slobodan Mirković i vojnici u rezervi Aleksandar Popović i Ninoslav Milenkov.

Kao i svake godine do sada, obeležavanju godišnjice pogibije svojih saboraca prisustvovao je i desetar Ivan Lazić, koji je tom prilikom bio teško ranjen.

Povezane vesti