Završni deo aktivne faze vežbe „Vihor 2024“

Četvrtak, 18.4.2024 | Obuka
Združena taktička vežba „Vihor 2024“ ušla je u završnu fazu, u kojoj snage Vojske Srbije, na stalnim i privremenim poligonima, izvode najsloženije vežbovne aktivnosti.

Fokus u završnom delu aktivne faze je na združenim uvežbavanjima i taktičkim vežbama sa bojevim gađanjima, na kojima se proverava i dalje unapređuje osposobljenost snaga za izvođenje borbenih dejstava u operacijama odgovora na krizu.

Na „Pasuljanskim livadama“ je danas izvedena vežba taktičke grupe u izvođenju napadne operacije. Na vežbi su pešadijske, mehanizovane, oklopne i artiljerijske jedinice rešavale složene taktičke i vatrene zadatke i u praksi pokazale visok nivo osposobljenosti za realizaciju borbenih zadataka u sadejstvu.

Dejstvovano je iz tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, artiljerijskih oruđa, sistema za protivvazduhoplovna dejstva, protivoklopnih raketnih sistema, minobacača i različitih vrsta savremenog streljačkog naoružanja, a na vežbi su aktivno upotrebljavani i daljinski pilotirani vazduhoplovi i multisenzorski izviđački sistemi.

Za to vreme, na privremenom poligonu kod Titela realizovana je taktička vežba Rečne flotile Vojske Srbije. Jedinice su na Tisi uvežbavale borbene i taktičke radnje tokom izvođenja protivbrodskih i protivminskih dejstava, protivdiverzantsku odbranu brodova, savlađivanje vodene prepreke i spasavanje i evakuaciju povređenih, a vežbovne aktivnosti su završene realizacijom zajedničkih bojevih gađanja grupa brodova po ciljevima na zemlji i na vodi.

Aktivnosti na poligonu kod Titela pratili su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković.

Povezane vesti