Specijalne jedinice spremne i obučene da prve odgovore na sve bezbednosne pretnje

Sreda, 24.7.2019 | Obuka
Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, obišao je danas završni deo obuke u letnjim uslovima pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u niškoj kasarni „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“.

Ministar Vulin je nakon obilaska sadržaja obuke istakao da se Vojska Srbije oprema, naoružava i jača u svim svojim segmentima.
 
— Naša Specijalna brigada je, svakako, jedan od najznačajnijih delova Vojske i onaj deo naše Vojske koji prvi treba da odgovori na udar i koji su tu da odgovore i na terorističke pretnje, ali i da sačuvaju naš narod gde god da je to potrebno. Vojska Srbije, u skladu sa naređenjem i instrukcijama vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića posebno obraća pažnju na naše specijalne jedinice, posebno obezbeđuje materijalna ulaganja i da njihove zarade budu više nego kod ostalih, ali i da njihove obaveze budu značajno više nego kod ostalih pripadnika Vojske — naglasio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, tokom današnjeg obilaska uverili su se u njihovu izuzetnu obučenost, kao i da koriste najnoviju opremu u skladu sa najvišim svetskim standardima.
 
Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan istakao je da je današnji obilazak bio prilika da se sagleda sva složenost selektivne padobranske obuke i spremnost polaznika koji su uspešno savladali sve delove obuke na zemlji i potrebna testiranja, a očekuju ih samo padobranski skokovi koji će uslediti.
 
— Uz sagledavanje ove najsloženije vrste obuke u našoj vojsci imali smo priliku da vidimo i ostatak obučavanja alpinističkih grupa prilikom dejstva na zaposednuti objekat i prilikom spasavanja u akcidentnim situacijama — naglasio je general Talijan, dodajući da je poseban deo posete posvećen obilasku infrastrukturnih objekta koji su važni za rad te jedinice.

Nakon referisanja komandanta 63. padobranskog bataljona potpukovnika Bobana Georgijeva i obilaska Centra za obuku padobranaca, u kome su demonstrirani pakovanje padobrana i rad na podveznom sistemu, ministar Vulin i general Mojsilović prisustvovali su i pripremama padobranaca za skok u okviru selektivne obuke izviđačkih jedinica, jedinica vojne policije i „Kobri“. Padobranci su takođe demonstrirali, u okviru obuke u letnjim uslovima, i spuštanje niz veračko uže u urbanim uslovima.
 
U završnom delu posete, ministar Vulin i general Mojsilović obišli su i infrastrukturne objekte za obuku pripadnika 63. padobranske brigade u kasarni „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“.

Povezane vesti