Poseta komandanta Nacionalne garde Ohaja

Četvrtak, 12.9.2019 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas u Beogradu s komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Herisom, koji sa delegacijom boravi u višednevnoj poseti Republici Srbiji.

Na sastanku su sumirani rezultati saradnje u prethodnom periodu, a bilo je reči o daljem razvoju saradnje u oblasti obuke, obrazovanja, vazduhoplovstva i vazduhoplovne medicine, verske službe, kao i razvoja podoficirskog kora. 

Zajednički je konstatovano da trinaestogodišnja uspešna saradnja Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja, koja se realizuje u okviru državnog partnerstva Srbije i SAD, značajno doprinosi razvoju ukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Generali Mojsilović i Heris su se saglasili da je uspešna saradnja u domenu vojno-vojnih aktivnosti bila odličan osnov da se saradnja proširi i podigne na nivo aktivnosti civilno-vojne i civilno-civilne saradnje.

Generala Herisa primio je danas i ministar odbrane Aleksandar Vulin, a tokom boravka u Srbiji delegacija Nacionalne garde Ohaja obići će Vojnomedicinsku akademiju, Komandu Kopnene vojske i prisustvovaće svečanoj promociji kadeta u čin potporučnika.

U dosadašnjem delu posete, general Heris je razgovarao sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i učestvovao na međunarodnom okruglom stolu „Srpsko-američki odnosi“ održanom u Narodnoj skupštini Republike Srbije. 

Povezane vesti