Oficirski bal u Vranju

Ponedeljak, 22.2.2016 | Kultura i tradicija

U Domu Vojske Srbije u Vranju prošle nedelje je održan oficirski bal, koji pripadnici Četvrte brigade kopnene vojske, organizuju svake godine.

Članovi plesne grupe vranjskog garnizona „Tamo daleko“, muzičari Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, vranjski solisti Ivana Tasić i Branimir Stošić Kace, pripadnici Četvrte brigade i njihove supruge i devojke svojim igrama doprineli da se oseti lepota i duh stare srpske muzike i srpskih kola.

Oficiri i podoficiri Četvrte brigade kopnene vojske i njihove partnerke pokazali su još jednom da je ovakva manifestacija ukras ne samo jedinice Vojske Srbije, već i grada Vranja. Oficirskom balu su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, koji je obnovio tradiciju održavanja oficirskih balova, pripadnici Četvrte brigade predvođeni komandantom jedinice brigadnim generalom Zoranom Luburom, gradonačelnik Vranja Zoran Antić  i drugi viđeniji ljudi iz Pčinjskog okruga.

Brigadni general Zoran Lubura je u svom govoru naglasio da i ove godine oficirski bal ima humanitarni karakter. Prošle godine su sredstva prikupljena za obnovu manastira „Prohor Pčinjski“, dok je ovog puta humanitarna pomoć namenjena za završetak spomen-sobe Četvrte brigade kopnene vojske.

Oficirski bal je započet nastupom plesne grupe garnizona Vranje, a potom su oficiri i podoficiri sa svojim suprugama i devojkama odigrali Kraljevo i Oficirsko kolo, valcere i kola uz vranjske narodne pesme. Zvuci Kraljičinog kola, Marša kralja Aleksandra, Bojarke, Dorćolke nisu ostavile ravnodušnim ni prolaznike oko zgrade Doma VS u Vranju.

Oficirski bal u Vranju organizuje se svake godine. Prvi put su pripadnici Četvrte brigade organizovali oficirski bal pre osam godina u želji da podsete sebe, kolege i građane Vranja na svetle tradicije oficira Prvog pešadijskog puka knjaza Miloša Velikog i njihove oficirske balove.

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ već godinama uspešno sarađuje sa Četvrtom brigadom kopnene vojske u organizaciji oficirskih balova. Muzičari tog sastava su, predvoćeni majorom Nikolom Živkovićem i pod dirigentskom palicom maestra Pavla Medakovića, uverili pripadnike garnizona i građane Vranja da su pravi partneri za promociju oficirskih balova.

Povezane vesti