Obilazak Vojnogeografskog instituta

Sreda, 21.8.2019 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, obišao je danas naučno-istraživačku ustanovu Vojnogeografski institut, čiji su osnovni zadaci obezbeđivanje geotopografskog materijala za potrebe sistema odbrane.

Današnja poseta bila je prilika da se ministar odbrane uveri u osposobljenost, motivisanost i visoku stručnost zaposlenih u najstarijem institutu naše vojske.

Nakon referisanja zamenika načelnika Vojnogeografskog instituta potpukovnika dr Radoja Bankovića, ministar Vulin je obišao proizvodna odeljenja sistema za aerofotogrametrijsko snimanje, 2D i 3D kartiranje, uz prikaz terenske obrade podataka i završne kartografske obrade, kao i Spomen sobu Instituta.

Govoreći o Institutu, potpukovnik Banković je istakao da su u prethodnom periodu uložena značajna sredstva kako bi se unapredio njegov rad, posebno naglašavajući da je nabavljen avion za snimanje, kamera i "lider" senzor za snimanje sa pratećom opremom.

– Očekuju nas četiri značajna projekta u vezi sa opremanjem, a to je oprema za izradu geotopografskog materijala, zatvoreni metrološki poligon, geo-portal Vojnogeografskog instituta i "Dejta centar", namenjen za skladištenje podataka ne samo za potrebe VGI, već celokupnog sistema odbrane – naglasio je potpukovnik Banković dodajući da ulaganje u opremu ne bi imalo efekta bez rada i zalaganja obučenog i visokomotivisanog kadra Instituta.

Potpukovnik Banković je posebno istakao da VGI, kao akreditovani istraživačko-razvojni institut, sarađuje sa više od  20 fakulteta i univerziteta, a radi se i na projektima "Nacionalni atlas" sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti i projekat "Enciklopedija Republike Srbije" sa Maticom Srpskom.

Današnjem obilasku su prisustvovali i načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Miroljub Čupić, komandant Centralne logističke baze brigadni general Petar Latković i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.

Vojnogeografski institut jedna je od najstarijih ustanova naše vojske. Osnovan je 5. februara 1876. godine, kao Drugo (Geografsko) odeljenje Glavnog đeneralštaba Srpske Vojske. Odeljenje je 1920. godine preraslo u Geografski institut (1923. u Vojnogeografski institut) - prvu vojnu ustanovu koja je ponela naziv "institut". Prva karta koja je nastala kao rezultat rada ustanove je Karta Sliva Južne Morave u razmeru 1:300.000 koja je publikovana 1881. godine.

Povezane vesti