Bojeva gađanja iz novouvedenog i modernizovanog naoružanja Vojske Srbije

Utorak, 25.7.2023 | Obuka
Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, zajedno sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, završnom delu obuke pripadnika Vojske Srbije na novouvedenim i modernizovanim sredstvima i izvršenju pokaznih gađanja na poligonu „Pasuljanske livade“.

Vrhovni komandant je, na kraju aktivnosti, izrazio zadovoljstvo rezultatima gađanja i ocenio ih s „vrlo dobro“. Prema njegovim rečima, danas je 743 pripadnika Vojske Srbije učestvovalo u gađanju novim i modernizovanim sredstvima, a primarni cilj bio je vežba na uspostavljanju bolje koordinacije i direktne veze između dronova i naših vatrenih položaja.

— Videli ste minobacače od 82 mm koji reaguju na signale od naših dronova iz vazduha i tri puta brže ispaljuju svoje granate, nego što bi to inače kada bi gledali u kartu. Da brže reaguju naše jedinice na terenu, da brže mogu da ispaljuju projektile, da bolje, preciznije i tačnije pogađaju. Treba imati u vidu da veliki broj naših pripadnika nije imao kontakt s novim i modernizovanim sredstvima i danas je moglo da se vidi koliko je pojačanje za Vojsku Srbije, pre svega kada upotrebljavamo dronove, naročito kineski CH-95. Sa 7,5 kilometra oni su pogodili u metu s neverovatnom preciznošću — rekao je predsednik Vučić i dodao da će biti više ulaganja u bespilotne letelice u narednom periodu, kao i da se očekuje isporuka prvih količina „dronova kamikaza“.

Kako je naglasio predsednik Republike, biće nastavljena i ulaganja u sopstvenu proizvodnju dronova, i onih koji služe za nadgledanje i onih koji će da budu naoružani raketama i teškim bombama. Predsednik je istakao i važnost toga što su danas u pokaznim gađanjima učestvovala i nova vozila „lazar-3“ i „lazar-3M“ s kupolama i topom od 30 mm.

— Pokazali su veliku preciznost, a modernizovani tenkovi bili su apsolutno nepogrešivi. Mogli ste da vidite i našu novu modularnu pušku koja koristi municiju 6,5 mm. Mi smatramo da je to najbolji kalibar, bolji i od NATO kalibra 5,56 mm i od sovjetskog 7,62 mm — istakao je predsednik Srbije.

Vrhovni komandant je istakao i izuzetan značaj raketne artiljerije u današnje vreme.

— Generalštab Vojske Srbije svakodnevno prati događaje u Ukrajini. Mi učimo iz njihovog iskustva i upravo tamo se vidi strahoviti značaj upotrebe raketne artiljerije. Zbog toga ulažemo u modularni „oganj“, „grad“, u sve sisteme kojima možemo dalje da unapređujemo naše odbrambene sposobnosti i kapacitete. Večeras ćemo imati posebna gađanja iz raketnog sistema „alas“ sa modularnim „ognjem“. To su važne stvari za nas, ali važno je i da vojnici budu obučeni na modernim sredstvima. Naše je da se pripremamo i da budemo odvraćajući faktor za svakoga ko bi želeo da izvrši agresiju na našu zemlju. Ogromna su naša ulaganja u vojsku i drugačije ne možemo da opstanemo na ovom trusnom geopolitičkom području, osim da budemo jaki i još jači nego što smo danas — poručio je predsednik Republike.

Na poligonu „Pasuljanske livade“ danas je dejstvovano sredstvima roda avijacije, artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva, artiljerije, oklopnih i jedinica pešadije. Prikazana je osposobljenost pripadnika Vojske Srbije za upotrebu daljinski pilotiranih vazduhoplova, kako za izviđanje i korekturu vatre tako i za gađanje ciljeva na zemlji, dejstvo modernizovanim avionima „orao“, samohodnim artiljerijsko-raketnim sistemima, modernizovanim tenkovima, haubicama, višecevnim lanserima raketa, različitim oklopnim borbenim vozilima, protivoklopnim sistemima velikog dometa, besposadnim platformama i širokom lepezom streljačkog naoružanja, uz upotrebu savremenih optoelektronskih sistema i komandno-izviđačkih platformi.

Rezultati gađanja potvrđuju da su pripadnici Vojske Srbije odlično osposobljeni za upotrebu novouvedenih i modernizovanih sredstva, čijim su uvođenjem u naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije značajno unapređene manevarske sposobnosti, vatrena moć i otpornost i zaštita snaga.

Realizaciji današnje obuke i gađanja na poligonu „Pasuljanske livade“ prisustvovao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Povezane vesti