Redovna obuka u pešadijskim bataljonima Vojske Srbije

Sreda, 3.5.2023 | Obuka
Na poligonima i vežbalištima Vojske Srbije i u rejonima mirnodopskih lokacija u toku je realizacija obuke pešadijskih jedinica za izvođenje borbenih dejstava u napadnim i odbrambenim operacijama Vojske Srbije.

Reč je o redovnoj obuci koja se u ciklusima izvodi tokom cele godine sa ciljem održavanja visokog nivoa osposobljenosti profesionalnog sastava i dopunskog obučavanja mlađih starešina i profesionalnih vojnika koji su u prethodnom periodu primili nove dužnosti.

Vojnici i starešine u ovoj fazi obučavanja uvežbavaju taktičke radnje i postupke na bojištu i realizuju gađanja iz različitog pešadijskog naoružanja uz upotrebu savremenih optoelektronskih sredstava, kako bi u svakom trenutku mogli da zadovolje standarde kolektivne obučenosti i uspešno odgovore postavljenim zadacima.

U obuci se koriste savremena oklopna borbena vozila i protivoklopni sistemi kojima su jedinice opremljene u prethodnom periodu, kao i različito pešadijsko naoružanje namenjeno za vatrenu podršku i uništavanje žive sile i vatrenih sredstava protivnika.

Ovaj ciklus osposobljavanja se završava realizacijom taktičkih vežbi i programskih bojevih gađanja, kada će se u praksi proveriti obučenost pešadijskih jedinica za izvršavanje dodeljenih misija i iz njih proisteklih zadataka.

Kontinuiranom i planskom realizacijom praktične obuke i vežbovnih aktivnosti u pešadijskim bataljonima Vojske Srbije unapređuje se kako individualna osposobljenost profesionalnog sastava tako i ukupna borbena gotovost ovih jedinica, što je od nemerljivog značaja za vođenje borbenih dejstava, na svakom zemljištu i u svim vremenskim uslovima, uz sadejstvo i podršku ostalih rodova.
Ključne reči

Povezane vesti