Kandidati za prijem u specijalne jedinice po Projektu 5000 položili vojničku zakletvu

Četvrtak, 25.5.2023 | Iz jedinica
Kandidati za prijem u 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“ po Projektu 5000 koji nisu odslužili vojni rok sa oružjem položili su danas zakletvu u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu.

Ministar odbrane Miloš Vučević je kandidatima čestitao položenu zakletvu uz poruku da je današnja svečanost po mnogo čemu posebna i jedinstvena.

— Nikada ranije u ovom gradu nije bio okupljen toliki broj izabranih mladića i devojaka, sposobnih ne samo za vojnu službu, već za vojnu službu u specijalnim jedinicama Vojske Srbije, u jedinicama koje zahtevaju najviši nivo psihofizičke pripremljenosti i motivisanosti za izvršavanje vojnih zadataka. Današnja svečanost biće upisana u istoriju, jer započinje ostvarivanje projekta kojim će specijalne snage Vojske Srbije porasti na broj od 5000 pripadnika. Značaj tog projekta za bezbednost Republike Srbije u celini, ali i za svakog njenog građanina je izuzetan — istakao je ministar Vučević i dodao da smo svi svedoci teškog vremena u kojem živimo.

Prema njegovim rečima, odgovor na savremene izazove i pretnje bezbednosti zahteva značajna ulaganja u naoružanje i vojnu opremu, u čemu su proteklih nekoliko godina napravljeni veliki iskoraci, zahteva i vrhunski obučene, spretne, sposobne, motivisane i hrabre profesionalne vojnike, a posebno zahteva vrhunske specijalne jedinice i to je sledeće težište rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

— Odlukom vrhovnog komandanta Vojske Srbije, predsednika Republike Aleksandra Vučića na ovaj način realizujemo formiranje udarne sile naše vojske, elitnih jedinica, najbolje obučenih i najbolje opremljenih. Budući pripadnici specijalnih jedinica, nikada ne zaboravite da stupate u ono što zaista s pravom zovemo najsnažniji, najelitniji deo Vojske Srbije, u jedinice koje su ovenčane slavom, pobedama, ali i velikim brojem stradalih junaka za slobodu naše otadzbine — rekao je ministar Vučević.

Ministar odbrane je naglasio da sa iskrenim poštovanjem i istinskim ponosom staje pred današnji stroj izabranih mladih rodoljuba, rešenih da svoju snagu i sposobnost, snažnu volju i čvrstinu karaktera kao profesionalni vojnici stave na raspolaganje Vojsci Srbije i otadzbini.

Govoreći o istoriji specijalnih jedinica srpske vojske, ministar Vučević rekao je da je ona duga i slavna i poručio današnjem stroju kandidata da budu dostojni tradicije i predaka, imena i uniforme srpskog vojnika.

— Budite ponosni na status pripadnika specijalnih jedinica. Budite to što jeste i čuvajte Srbiju. U vas gledaju naši nebeski junaci, ali i naša buduća pokolenja. U ovom ste stroju, jer ste izabrani po svojim karakteristikama da se možete svrstati u savremene srpske vitezove. Takve ljude kao što ste vi može samo Srbija dati. Takva srca samo duh Božiji stvara. Vitezovi Srbije, neka se pamte vaša imena na potpisanim zakletvama. Srbiji smo odgovorni, a njenoj slobodi obavezni. A Srbija će znati da pamti i poštuje svoje najbolje sinove i kćeri. I to je danas naša zakletva vama. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija — poručio je ministar Vučević.

Kandidati su uspešno savladali osnovnu vojnu obuku i posle položene zakletve biće upućeni na selektivnu obuku koja se sastoji iz više eliminacionih faza. Najuspešniji će dobiti priliku da stupe u profesionalnu vojnu službu na određeno vreme u trajanju od šest meseci uz mogućnost produžetka ugovora o radu na period do tri godine i njegovog kasnijeg obnavljanja.

One koji postanu pripadnici Vojske Srbije očekuje kontinuirana obuka i usavršavanje, rad sa najsavremenijim naoružanjem i opremom, kao i stimulativna osnovna zarada od oko 220.000 dinara koja će se, u zavisnosti od nivoa osposobljenosti i formacijskog mesta, značajno uvećavati.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, predstavnici jedinica Vojske Srbije, verskih zajednica i lokalne samouprave, te porodice, rodbina i prijatelji kandidata.

Povezane vesti