Sastanak SEDM u formatu zamenika načelnika generalštabova

Četvrtak, 10.6.2021 | Međunarodna saradnja
Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković učestvovao je na sastanku Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM) u formatu zamenika načelnika generalštabova, održanom danas putem video-konferencijske veze.

Na sastanku je razmatrana realizacija aktivnosti u okviru inicijative u periodu između dvaju sastanaka, koji je obeležila pandemija kovida 19, i usvojena je zajednička izjava. Ocenjeno je da su oružane snage svih zemalja imale značajnu ulogu u pružanju podrške civilnim vlastima u borbi protiv pandemije i posebno istaknuto da posvećenost regionalnoj saradnji predstavlja najbolji mehanizam za jačanje mira, bezbednosti, razumevanja i stabilnosti u regionu.

Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope pokrenut je 1996. godine, a Republika Srbija je postala punopravni član 2010. godine. Osnovni cilj SEDM je unapređenje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje  u regionu, radi jačanja bezbednosti u ovom delu Evrope. Zemlje članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Italija, Rumunija, Severna Makedonija, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora.

Povezane vesti