Obeležen Dan Specijalne brigade

Ponedeljak, 30.9.2019 | Aktivnosti NGŠ
U pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“ svečano je obeležen 29. septembar Dan Specijalne brigade Vojske Srbije, a svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković.

U ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, i u svoje lično ime, praznik pripadnicima Specijalne brigade, čestitao je državni sekretar Živković.

Komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan, osvrnuvši se na period između dva praznika, istakao je da aktivnosti i postignuća jedinice svedoče da je i po sadržaju i po dostignutim dometima veoma uspešno nastavljena izgradnja i ispoljavanje njene vrhunske borbene gotovosti.

— To je značajno naglasiti ne samo radi vrednovanja našeg rada, nego pre svega zbog valorizacije našeg neospornog uticaja na odvraćanje onih koji nasrću na naše vitalne državne i društvene vrednosti, posebno na neuralgičnim područjima poput juga Srbije i Kosova i Metohije. Prošle godine su sprovedene i važne organizaciono statusne i kadrovske promene koje se ogledaju u pozicioniranju brigade primerenom ovakvoj specijalnoj formaciji — istakakao je general Talijan.

Prema njegovim rečima, očekuje se brže i bolje rešavanje statusnih pitanja pripadnika brigade.

— Ostvarivanje svih tih potreba izvesno je usled značaja naše jedinice u sistemu odbrane i zbog osvedočene brige i posvećenosti našeg državnog i vojnog rukovodstva. U proteklom jednogodišnjem periodu postigli smo izuzetne rezultate u obuci i usavršavanju naših pripadnika, jedinica i komandi, učestvovali u realizaciji nekoliko veoma kompleksnih vojnih vežbi, kako samostalno, tako i u sklopu drugih jedinica Vojske Srbije, čime smo na najbolji način manifestovali našu borbenu sprenost i gotovost. Tome treba dodati i naše angažovanje u Kopnenoj zoni bezbednosti i aktivnosti podrške i saradnje s civilnim strukturama u lokalnoj i široj društvenoj zajednici. Kada se sve naše aktivnosti sagledaju u pravom svetlu, svi zajedno možemo da budemo ponosni na sve što smo postigli u prethodnom periodu — zaključio je komandant Specijalne brigade.

U nastavku svečanosti, dodeljene su nagrade i pohvale najzaslužnijim pripadnicima Specijalne brigade koji su se u proteklom periodu istakli u radu na svojim funkcionalnim dužnostima, a zatim su jedinice izvele svečani defile. U okviru svečanosti obeležavanja Dana jedinice, pripadnici Specijalne brigade izveli su i nekoliko pokaznih vežbi kojima su prikazali dostignut nivo osposobljenosti i veština u rešavanju talačkih situacija u naseljenom mestu, veranju i savlađivanju različitih prepreka, a najatraktivniji su bili padobranci koji su nosili zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i Specijalne brigade.

Svečanosti su prisustvovali i načelnica Južnobanatskog okruga Danijela Lončar, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predstavnici lokalnih samouprava Despotovca i Malog Zvornika, bivši komandanti 72. specijalne i 63. padobranske brigade i Specijalne brigade, predstavnici MUP Srbije, Srpske pravoslavne crkve, direktori i predstavnici privrednih organizacija s kojima sarađuje Specijalna brigada, penzionisani i bivši pripadnici Specijalne brigade i jedinica od kojih je formirana, ranjeni pripadnici jedinice i članovi porodica poginulih pripadnika Specijalne brigade.

Specijalna brigada je formirana 29. septembra 2006. godine preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne i 63. padobranske brigade, kao i manjih delova 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre“. U sastav  Specijalne brigade ušle su 63. padobranska brigada i 72. specijalna brigada, koje su odlikovane Ordenom narodnog heroja 14. oktobra 1999. godine i Ordenom ratne zastave 16. juna 2000. godine.

Povezane vesti