Obuka jedinica ABHO za učešće u mirovnim operacijama

Četvrtak, 17.8.2023 | Obuka
U kasarni „Car Lazar“ i na vojnom kompleksu „Ravnjak“ u Kruševcu u toku je obuka jedinice iz sastava 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) deklarisane za učešće u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti.

Pripadnici ove jedinice Vojske Srbije prolaze sveobuhvatne pripreme i kompleksnu obuku kako bi dostigli zahtevani nivo za izvršavanje zadataka u međunarodnom okruženju.

U ovom periodu, težište je na taktičkim uvežbavanjima za realizaciju kolektivnih zadataka koji ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama, kao što su radiološko-hemijsko-biološka dekontaminacija zemljišta, ljudi, naoružanja i tehničkih sredstava, patroliranje, uspostavljanje punktova, zaštita snaga i objekata, te zbrinjavanje i evakuacija povređenih.

Deklarisanu jedinicu iz sastava 246. bataljona ABHO u narednom periodu očekuje taktička vežba u terenskim uslovima na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“, kada će biti realizovani provera i ocenjivanje osposobljenosti i interoperabilnosti ove jedinice.

Koncept operativnih sposobnosti predstavlja jedan od oblika saradnje u okviru programa Partnerstvo za mir čijom primenom Vojska Srbije dostiže standarde interoperabilnosti i razvija operativne sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u mirovnim operacijama.

Povezane vesti