Obuka na samohodnim haubicama „gvozdika“

Ponedeljak, 24.1.2022 | Obuka
U artiljerijskom divizionu iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske u toku je redovna obuka vojnika i starešina na samohodnim haubicama 122 mm 2S1 „gvozdika“.

Intenzivna obuka u jedinici se realizuje tokom cele godine, kako bi pripadnici diviziona u svakom trenutku bili uvežbani za efikasnu borbenu upotrebu ovog složenog artiljerijskog sistema. 

U ovom periodu, posluge samohodnih haubica osposobljavaju se za pripremu i izvršenje posrednog artiljerijskog gađanja zimi, kada sneg i loši vremenski uslovi otežavaju izviđanje, izbor i maskiranje vatrenog položaja i određivanje elemenata za gađanje. Težište je na uvežbavanju radnji i procedura koje obuhvataju prevođenje oruđa iz marševskog u borbeni položaj, zauzimanje elemenata za gađanje i rad poslužilaca nakon izdavanja komande za gađanje. 

Ovaj ciklus obuke biće završen realizacijom taktičke vežbe sa bojevim gađanjem na poligonu „Pasuljanske livade“, kada će biti proverena praktična osposobljenost posluga haubica za realizaciju namenskih zadataka.

Samohodna haubica 2S1 „gvozdika“ je artiljerijski sistem namenjen za pružanje vatrene podrške jedinicama Kopnene vojske, uništavanjem i neutralisanjem žive sile i vatrenih sredstava neprijatelja van zaklona, rušenjem otpornih tačaka i žičanih prepreka i pravljenjem prolaza u minskim poljima.

Povezane vesti