Uređenje korita reke Kosanice u opštini Kuršumlija

Četvrtak, 27.7.2023 | Civilno-vojna saradnja
Pripadnici Vojske Srbije iz sastava Treće brigade kopnene vojske realizuju ove nedelje, u koordinaciji sa lokalnom samoupravom, projekat civilno-vojne saradnje na uređenju korita reke Kosanice u opštini Kuršumlija.

Aktivnost se sprovodi u okviru obuke profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, a cilj je da se realizacijom inžinjerijskih radova poveća propusna moć rečnog korita i na taj način preventivno deluje na mogućnost izlivanja reke i plavljenja okolnog područja.

Pripadnici Vojske Srbije su ranije ovog meseca slične radove izvodili i u zahvatu korita reke Toplice, takođe u opštini Kuršumlija, gde su kao i sada iz rečnog korita uklanjali nabujalu vegetaciju, naslage zemlje i drugi deponovani materijal.

Angažovanje na ovakvim projektima prilika je da pripadnici inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije u praksi provere svoje sposobnosti i dodatno unaprede osposobljenost za rukovanje savremenim inžinjerijskim mašinama koje se koriste za uređenje puteva, savlađivanje prepreka, zaprečavanje i maskiranje.

Vojska Srbije projekte civilno-vojne saradnje sprovodi u svim delovima zemlje, sa ciljem jačanja poverenja i razumevanja sa lokalnim zajednicama i stvaranja uslova za bolji život ljudi i zaštitu materijalnih dobara, čime pokazuje da je uvek u službi građana, ne samo kada je reč o odbrani zemlje, već i kada treba pomoći najugroženijima.

Povezane vesti