Otkriven spomenik ruskim i srpskim borcima na Kalemegdanu

Četvrtak, 18.9.2014 | Aktuelnosti

U čast ruskim i srpskim vojnicima poginulim u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata, na Kalemegdanu je svečano otkriven spomenik u obliku krsta s uklesanim likom Svetog Đorđa Pobedonosca. Svečanosti otvaranja spomen obeležja i ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su predsednik...

Otkriven spomenik ruskim i srpskim borcima na Kalemegdanu — FOTO-GALERIJA

U čast ruskim i srpskim vojnicima poginulim u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata, na Kalemegdanu je svečano otkriven spomenik u obliku krsta s uklesanim likom Svetog Đorđa Pobedonosca.

Svečanosti otvaranja spomen obeležja i ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predsednik Popečiteljskog saveta Međunarodnog društvenog fonda „Centar nacionalne slave“ Vladimir Jakunjin, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Obraćajući se okupljenim gostima i velikom broju Beograđana prisutnih na otkrivanju spomenika, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, između ostalog, rekao da spomenik podignut ruskim i srpskim braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja kamen međaš kojim iskazujemo poštovanje za nesebičnu žrtvu i zahvalnost za naše živote u slobodi.

– Kad je Austrougarska objavila rat Srbiji, a Beograd bombardovan s druge strane Save, i sama nespremna za vojevanje, Rusija ipak mobiliše svoje snage, ulazi u rat i Srbiji počinje da šalje vojnike, finansije, ratni materijal, čak i onaj koji je sama uvozila, ili ga ni za sebe nije imala dovoljno. Bila je to neophodna pomoć za odbranu srpske prestonice, naročito na njenim rekama. Nepunih mesec dana kasnije, u Srbiju iz Rusije stiže prvi minsko-torpedni odred, a za njim i baterije topova koje su se junački borile od Šapca do Kladova. Braneći Beograd i 1915. godine, ruski mornari, artiljerci i inžinjeri herojski su položili svoje živote. Danas počivaju u zajedničkoj Grobnici ruske slave na beogradskom Novom groblju. Do kraja velikog rata, od civilnih i ratnih brodova Rusija je formirala rečnu flotu čiji je zadatak bio da dotura vojnu pomoć Srbiji. Ovu rusku ekspediciju, pored brodova, činili su i obalna i protivavionska artiljerija koja je obezbeđivala protok konvoja i dotur pomoći. U toj misiji svoje živote za slobodu Srbije položilo je više od 1500 ruskih vojnika, rekao je između ostalog predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Tokom ceremonije polaganja venaca, u ime Republike Srbije venac je položio predsednik Republike Tomislav Nikolić, dok je u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije venac položio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. Vence su položili i Vladimir Jakunjin, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Spomen-obeležje ruskim i srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata poginulim na Beogradskoj tvrđavi, granitni krst s likom Svetog Đorđa Pobedonosca, izvajanog u bronzi i spomen-ploču na kojoj je upisano „U slavu ruskim i srpskim junacima“ osveštao je patrijarh srpski Irinej uz sasluženje predstavnika patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, Njegovog preosveštenstva episkopa kronštatskog Nazarija.

Spomenik je inače poklon ruskih društvenih organizacija „Centar nacionalne slave“ i Fonda Andreja Prvozvanog gradu Beogradu, podignut u okviru svečanih manifestacija posvećenih stogodišnjici od početka Velikog rata.

U osnovi krsta je ugraviran tekst – posveta ruskim i srpskim junacima poginulim u odbrani Beograda na bedemima Beogradske tvrđave, na ruskom i srpskom jeziku. Ukupna visina spomen-obeležja je 2,7 metara. Oblik spomenika proističe iz oblika ranog hrišćanskog krsta, rasprostranjenog među slovenskim narodima. Tradicionalni hrišćanski simboli krst i lik Svetog Đorđa, pokrovitelja ruske i srpske vojske, na konju podseća na žrtvu koju su vojnici ruskog i srpskog naroda položili za slobodu.

Povezane vesti