Unapređenje vojne saradnje sa Rumunijom

Četvrtak, 29.9.2022 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravio je ove nedelje u poseti Rumuniji, gde se sastao sa načelnikom Generalštaba Rumunske armije generalom Danijelom Petreskuom i obišao više vojnih jedinica i ustanova.

U razgovorima delegacija Vojske Srbije i Rumunske armije koje su predvodili generali Mojsilović i Petresku izraženo je opredeljenje za jačanje vojno-vojne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa. Dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju zajedničke vežbe i različiti oblici obuke jedinica Vojske Srbije i Rumunske armije, pre svega specijalnih snaga.  

Pored sastanka sa načelnikom Generalštaba Rumunske armije i zvaničnih razgovora dveju delegacija održanih u Bukureštu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije je obišao i Komandu Multinacionalnog korpusa Jugoistok i Vojnu akademiju Kopnenih snaga u Sibinju, te 26. pešadijski bataljon u Krajovi, kojom prilikom su mu predstavljeni misije, zadaci i kapaciteti za obuku i usavršavanje ovih sastava.

General Mojsilović je posetu prijateljskoj Rumuniji ocenio uspešnom, ističući da je naša delegacija sa domaćinima imala otvorene i konstruktivne razgovore, kao i da je postignut visok nivo razumevanja o aktuelnim bezbednosnim pitanjima i saradnji u oblasti odbrane.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je izrazio uverenje da će poseta učvrstiti vezu između naših država i vojski i dati novi impuls unapređenju vojno-vojne saradnje, ocenjujući da su međusobno uvažavanje i zajednički interesi najbolji garant bezbednosti i mira u našim državama i regionu.

Povezane vesti