Intenzivne aktivnosti na združenoj vežbi „Vihor 2024“

Ponedeljak, 15.4.2024 | Obuka
Snage Vojske Srbije koje učestvuju na združenoj taktičkoj vežbi „Vihor 2024“ nastavljaju sa realizacijom vežbovnih aktivnosti i uvežbavanja za izvođenje borbenih dejstava u operacijama na kopnu, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima.

U ovoj fazi vežbe, koja se izvodi na 12 lokacija, jedinice iz sastava kopnene i vazduhoplovne komponente, kao i specijalne snage Vojske Srbije, u skladu sa dobijenim zadacima i svojom namenom, realizuju odeljenska, vodna i četna bojeva gađanja, taktička uvežbavanja, trenažne letove, bombardovanje i raketiranje, desantiranje i savlađivanje vodenih prepreka, kako bi se pripremili za sledeće, još složenije, etape vežbe.

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka aktivno se upotrebljavaju tenkovi i druga oklopna borbena vozila, borbeni i transportni vazduhoplovi, raketni sistemi za protivvazduhoplovna dejstva, protivoklopni raketni sistemi, artiljerijska oruđa, bespilotne letelice i daljinski pilotirani vazduhoplovi, multisenzorski izviđački sistemi i savremeno streljačko naoružanje.

Posebna pažnja data je prikupljanju i obradi obaveštajnih podataka novouvedenim sredstvima, zaštiti snaga, kontroli teritorije i neprekidnosti telekomunikacionog obezbeđenja i logističke podrške jedinica u zoni operacije.

Vežbajuće jedinice su na teren izašle početkom prošle nedelje, a najsloženija aktivnost realizovaće se na privremenom poligonu „Pešter“, u petak 19. aprila, kada će združene snage Vojske Srbije demonstrirati osposobljenost za izvođenje napadne operacije. Tada će snage Vojske Srbije pokazati odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva i saradnje u odgovoru na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije, a biće predstavljen i deo borbenih sredstava iz razvoja domaće odbrambene industrije.

Povezane vesti