Uspešno završena komandno-štabna vežba „Sajber Tesla 2021“

Četvrtak, 9.12.2021 | Međunarodna saradnja
Završnim prikazom u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Gornjem Milanovcu, danas je privedena kraju četvrodnevna Međunarodna komandno-štabna vežba „Sajber Tesla 2021“ (Cyber Tesla 2021), koja se, osim u Srbiji, odvijala i na izdvojenim mestima u Sjedinjenim Američkim Državama i Mađarskoj.

Ciljevi vežbe, čija je tema bila odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, bili su izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i Nacionalnog centra za prevenciju rizika u IKT sistemima Republike Srbije za odbranu od visokotehnoloških napada, kao i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim i privatnim sektorom u cilju zaštite informacionog prostora Republike Srbije.

Realizacijom ove značajne aktivnosti unapređuju se kapaciteti za reagovanje na incidente u sajber prostoru, poboljšava se koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti, razmenjuju iskustva iz oblasti informacione bezbednosti i unapređuje bilateralna vojna saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja učesnica.

Vežba „Sajber Tesla“ izvodi se od 2016. godine u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja u oblasti zaštite sajber prostora. Na vežbi učestvuju i predstavnici privatnog i javnog sektora i akademske zajednice u Republici Srbiji iz oblasti informacione bezbednosti, a ove godine su prvi put učešće uzeli i pripadnici Mađarske vojske, čime je vežba postala trilateralna.

Završnom segmentu vežbe danas su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, načelnik štaba Vazduhoplovstva Nacionalne garde Ohaja brigadni general Rebeka O'Konor i načelnik Centra za sajber operacije Mađarske vojske pukovnik Karolj Kasai.

Povezane vesti