Sedamdeset godina od formiranja jedinica za elektronska dejstva

Četvrtak, 10.11.2016 | Kultura i tradicija

U kasarni „Radovan Medić“ u Batajnici svečano je obeleženo 70 godina roda za elektronska dejstva i 10 godina od formiranja 224. centra za elektronska dejstva Vojske Srbije.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Simić, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima, nekadašnji komandanti i pripadnici jedinice, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, organizacija s kojima Centar sarađuje i drugi gosti.
 
Obraćajući se gostima i pripadnicima jedinice u svečanom stroju, komandant Centra pukovnik Zoran Nenadović istakao je značaj jedinica roda za elektronska dejstva, naglašavajući da su 1999. godine, tokom NATO bombardovanja, upravo te jedinice bile među najvažnijim ciljevima vazdušnih napada.

– Svi pripadnici ove jedinice, i raniji i sadašnji, ponosni su na rezultate postignute u sedam decenija dugoj istoriji roda. U izvršavanju zadataka krasili su nas profesionalna posvećenost, kvalitetni međuljudski odnosi i izraženi patriotizam. Pravovremeno smo reagovali na sve potencijalne krize i izazove, preduzimajući adekvatne korake neophodne za donošenje vojnih odluka na najvišem nivou. Zbog svega što činimo u održavanju i povećanju operativnih sposobnosti Vojske, ova jedinica je uzor drugima a nesebično pregalaštvo i predanost u izvršavanju svih zadataka i očuvanju tradicije srpske vojske i dalje će biti naša obeležja, rekao je pukovnik Nenadović.

Zbog natprosečnog, uzornog, profesionalnog i kvalitetnog izvršavanja svih zadataka u proteklih deset godina, predsednik Republike Tomislav Nikolić odlikovao je 224. centar za elektronska dejstva Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost 3. stepena. Komandantu jedinice pukovniku Zoranu Nenadoviću orden je uručio izaslanik predsednika Republike Milorad Simić. Čestitajući pripadnicima jedinice jubilej, izaslanik predsednika Nikolića je, između ostalog, rekao:
 
– Zadaci koji se postavljaju pred jedinice za elektronska dejstva su sve složeniji i postaju veliki izazov, kako u opremanju roda savremenim sredstvima i sistemima, tako i u osposobljavanju kadrova. Republika Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima nastojati da se Vojska Srbije i dalje modernizuje, kako bi mogla adekvatno da odgovori svim aktuelnim pretnjama i izazovima. Siguran sam u dalje jačanje vaših operativnih sposobnosti i uveren da će ovo zasluženo visoko odlikovanje predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, koje je dobila vaša jedinica, za sve vas predstavljati podstrek za još bolji rad, a drugim jedinicama primer koji treba da slede.

Nakon svečanog defilea i dodele priznanja nagrađenim pripadnicima jedinice, gosti su obišli izložena sredstva i sisteme koji se koriste u 224. centru za elektronska dejstva i spomen-sobu jedinice. Komandant jedinice pukovnik Nenadović uručio je zahvalnice i plakete predstavncima organizacija sa kojima je Centar u prethodnom periodu sarađivao.
 
Na današnji dana pre sedam decenija u Nišu je formirana prva jedinica za radio-izviđanje i protivelektronska dejstva.

Povezane vesti