Obuka kadeta na oklopnim borbenim vozilima

Ponedeljak, 3.10.2022 | Obuka
U Centru za obuku Kopnene vojske u Požarevcu prethodne nedelje je realizovana obuka kadeta Vojne akademije, modula oklopne jedinice, u upravljanju tenkom M-84 i borbenim vozilom pešadije M-80A.

Obuka je realizovana u skladu s planom školovanja budućih starešina Vojske Srbije, kako bi se oni osposobili za obavljanje svih dužnosti u okviru posada borbenih vozila, što je neophodan preduslov za uspešno komandovanje tenkovskim i mehanizovanim vodovima, koje ih očekuje po završetku studija.

Tokom višednevne obuke, kadeti su uvežbavali precizno upravljanje borbenim vozilima na različitim terenima, savlađivanje prepreka, vožnju noću i u otežanim meteorološkim uslovima, upravljanje na nagibu, te otklanjanje mogućih kvarova i osnovno održavanje sredstava. Pre izlaska na teren, budući oficiri su uspešno savladali obučavanje na trenažerima, koji omogućavaju individualnu obuku i obuku posada za izvršavanje vatrenih i taktičkih zadataka u svim uslovima. 

Praktična obuka kadeta na sredstvima oklopnih jedinica predstavlja značajan deo programa njihovih studija na Vojnoj akademiji, čime se stvaraju uslovi da Vojska Srbije dobije osposobljen i obučen oficirski kadar za obavljanje početnih komandirskih dužnosti u oklopnim i mehanizovanim jedinicama Vojske Srbije. 

Povezane vesti