Obeležavanje vojnih praznika

Petak, 30.9.2022 | Kultura i tradicija
U Vojsci Srbije su danas svečano obeleženi Dan roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva i Dan Tehničkog remontnog zavoda „Čačak“.

Dan roda artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD, koji se obeležava u spomen na 30. septembar 1915, kada je redov Radoje Raka Ljutovac modifikovanim poljskim topom oborio neprijateljski avion, centralno je obeležen u kasarni „Banjica“ u Beogradu. Povodom praznika, upriličeni su svečani defile i prikaz naoružanja i vojne opreme, položeni su venci na spomen-obeležje u kasarni i najistaknutijim pojedinicima uručene nagrade i priznanja. 

Obeležavanje praznika bilo je prilika da se još jednom istakne visok nivo osposobljenosti pripadnika artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD i njihov doprinos jačanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije i bezbednosti vazdušnog prostora naše zemlje.

Povodom Dana Tehničkog remontnog zavoda „Čačak“ održana je vojna svečanost u krugu ove ustanove, koja svoj praznik obeležava 30. septembra u spomen na dan kada je, 1925. godine, doneto rešenje o ustupanju opštinskog zemljišta za podizanje inžinjerijsko-tehničkog zavoda u Čačku.

Na svečanosti su uručena priznanja najistaknutijim pojedincima i sumirani rezultati rada ustanove, uz podsećanje da je u godini za nama Zavod uspešno realizovao planove tehničkog održavanja i generalnog remonta sredstava borbene tehnike i time doprineo jačanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Povezane vesti