Dan visokih zvanica na vežbi „Platinasti vuk 24“

Četvrtak, 20.6.2024 | Obuka
Međunarodna taktička vežba obučavanja „Platinasti vuk 24“, na kojoj su učestvovali pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga osam drugih država, uspešno je završena danas na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca.

Završnim vežbovnim aktivnostima danas su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor Združenog štaba Nacionalne garde Ohaja brigadni general Džef Votkins i predstavnici vojnodiplomatskog kora.

Ministar Gašić je čestitao svim učesnicima uspešno realizovanu vežbu i istakao značaj ovakvog uvežbavanja, koje donosi razmenu iskustava sa kolegama iz drugih oružanih snaga. Prema njegovim rečima, na taj način Vojska Srbije podiže svoju sposobnost, interoperabilnost i uvežbanost da može da učestvuje u multinacionalnim mirovnim operacijama. On je posebno zahvalio učesnicima vežbe i naglasio da na ovakav način Srbija učvršćuje partnerske odnose i saradnju sa kolegama iz inostranstva.

General Mojsilović je istakao da su aktivnosti Vojske Srbije u okviru realizacije međunarodnih vojnih sadržaja, posebno vežbi, uslovljene i ograničene odlukom Vlade Srbije koja se odnosi na realizaciju vežbovnih aktivnosti Vojske Srbije u prethodnom periodu.

— Mi smo na osnovu iskazanih potreba naše vojske u kontekstu interoperabilnosti i potreba da radimo u međunarodnom okruženju tražili od Vlade da se odluka promeni. Ova vežba stavlja Vojsku Srbije u priliku da sa predstavnicima nekoliko inostranih zemalja realizuje sadržaje koji su direktno usmereni na izgradnju njenih kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama i angažovanje pod zastavom Ujedinjenih nacija i u okviru Evropske unije — rekao je general Mojsilović i dodao da je današnji dan bio posvećen najdinamičnijim elementima vežbe.

General Votkins je rekao da se značaj ovakvih vežbi ogleda u većem broju obuka i u tome što pripadnici oružanih snaga prenose znanja drugima i uče od međunarodnih partnera, s ciljem bolje saradnje.

Na vežbi „Platinasti vuk 24“ učestvovali su pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Rumunije, SAD, Severne Makedonije i Slovenije, dok su u ulozi posmatrača prisutni bili i predstavnici oružanih snaga Bugarske, Grčke i Nemačke. Oni su uvežbavali taktike, tehnike i procedure koje se, sa akcentom na upotrebu neubojitog oružja, primenjuju tokom angažovanja u mirovnim operacijama.

Vežbe iz serije „Platinasti vuk“ realizuju se od 2014. godine, u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, s ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Povezane vesti