Svečani početak obuke vojnika na služenju vojnog roka

Sreda, 8.9.2021 | Obuka
Obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka koji su u redove Vojske Srbije stupili početkom ovog meseca svečano je počela danas u centrima za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu.

Vojnici su prethodno prošli period prilagođavanja, upoznali se sa osnovnim pravilima života i rada u Vojsci Srbije, zadužili lično naoružanje i pripremili se za početak intenzivne obuke.

Narednih pet nedelja, mladi vojnici će proći osnovnu obuku za rukovanje ličnim naoružanjem i izvođenje osnovnih taktičkih radnji i postupaka u borbi, savladaće sadržaje iz strojeve obuke i Pravila službe i značajno će unaprediti svoje fizičke sposobnosti.

Po završetku osnovne obuke vojnici će biti raspoređeni u centre za specijalističku obuku, gde će se osposobljavati za specijalnosti u okviru rodova i službi, a zatim će, do završetka vojnog roka, u jedinicama Vojske Srbije savladati sadržaje kolektivne obuke i biti aktivno uključeni u realizaciju svakodnevnih zadataka.

Po završetku vojnog roka, iskustva sa prethodnim generacijama pokazuju, mnogi vojnici će stupiti u profesionalnu vojnu službu, što je rezultat unapređenja standarda i uslova za život i rad u jedinicama Vojske Srbije u prethodnom periodu.

Povezane vesti