Obuka tenkovskih jedinica Vojske Srbije

Ponedeljak, 6.3.2023 | Obuka
U tenkovskim jedinicama Vojske Srbije, u toku je intenzivna obuka profesionalnog sastava i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka za borbenu upotrebu tenkova M-84.

Tokom obuke, koja se izvodi u rejonima razmeštaja, na poligonima i vežbalištima Vojske Srbije, ročni vojnici se, zajedno sa profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije, osposobljavaju za dužnosti u oklopnim jedinicama u skladu sa svojim vojnoevidencionim specijalnostima. Istovremeno se unapređuje i osposobljenost tenkovskih posada ovih jedinica za realizaciju namenskih zadataka.

Od posada tenka se očekuje da savladaju sve taktičke postupke u izvođenju borbenih dejstava u odbrani i napadu, što obuhvata vožnju tenka u različitim terenskim uslovima, efikasnu upotrebu naoružanja i održavanje sklopova i podsistema ovog složenog borbenog sredstva.

U narednim etapama obuke, tenkiste očekuju pripremna i školska gađanja, a potom i taktičke vežbe i bojeva gađanja, na kojima će se u praksi proveriti njihova taktička i vatrena osposobljenost i oceniti kvalitet realizovane obuke.

Tenk M-84 je osnovno borbeno sredstvo tenkovskih bataljona u brigadama kopnene vojske, koji zahvaljujući velikoj pokretljivosti, silini udara i oklopnoj zaštiti tenkova imaju vodeću ulogu i značaj u borbenim operacijama Vojske Srbije. Stalnom obukom stiču se uslovi da sve posade ispunjavaju zahtevane standarde obučenosti, a time se obezbeđuje i visok nivo borbene gotovosti oklopnih jedinica Vojske Srbije.

Povezane vesti