Pripreme za bojevo gađanje na poligonu „Šabla“

Utorak, 7.9.2021 | Obuka
Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, zajedno sa pripadnicima Bugarske armije, narednih dana realizovaće gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu „Šabla“ na obali Crnog mora.

Borbene posluge iz sastava 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva i pripadnici 204. vazduhoplovne brigade već se nalaze u Bugarskoj i realizuju poslednje pripreme za izvršenje gađanja. Na poligonu „Šabla“ pripadnici raketnih jedinica uvežbavaju procedure za pripremu i izvršenje gađanja, proveravaju tehniku i pripremaju rakete, dok piloti i tehnički sastav, u bazi „Graf Ignjatijevo“ kod Plovdiva, realizuju završne pripreme na avionima za predstojeće raketiranje ciljeva.

Po ciljevima u vazdušnom prostoru, pripadnici 250. raketne brigade dejstvovaće iz raketnih sistema „neva“ i „kub“, dok će pripadnici 204. vazduhoplovne brigade dejstvovati raketama vazduh–vazduh iz aviona MiG-29.  

Realizacija bojevih gađanja ima za cilj da unapredi ukupne sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO  za zaštitu vazdušnog prostora i da pripremi pojedince i borbene posluge za najteže i najsloženije zadatke. To je ujedno i prilika da se u praksi provere rezultati intenzivne obuke i trenažnih i kontrolno-trenažnih gađanja realizovanih na poligonima i vežbalištima u našoj zemlji.

Povezane vesti