Padobranska obuka vojnika na služenju vojnog roka

Ponedeljak, 20.5.2024 | Obuka
Vojnici generacije „decembar 2023“ koji drugi deo vojnog roka služe u 63. padobranskoj brigadi uspešno su završili osnovnu padobransku obuku u ovoj jedinici Vojske Srbije.

Oni su prethodne nedelje izveli padobranske skokove radi upoznavanja manevarskih sposobnosti padobrana, skokove sa otvaranjem rezervnog padobrana, sa ličnim naoružanjem, kao i skokove sa dodatnim teretom.

Kako bi došli do ovog dela obučavanja, vojnici su prethodno morali da prođu individualno osposobljavanje u centrima Komande za obuku, da bi potom na dobrovoljnoj osnovi pristupili 63. padobranskoj brigadi, gde su uspešno savladali sadržaje iz taktike specijalnih dejstava, vatrenu obuku i zemaljski deo padobranske obuke.

Za to vreme su stekli osnovna vojnička znanja, naučili da rukuju savremenim naoružanjem i opremom na upotrebi u ovoj elitnoj jedinici Vojske Srbije, unapredili psihofizičku kondiciju i savladali tehnike izvršenja padobranskog skoka i procedure u prinudnim situacijama.

Uspešnim završetkom padobranske obuke vojnici su stekli zvanje „padobranac“, a najboljima među njima se pruža mogućnost da postanu profesionalni pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije, za šta su svi iz ove generacije već iskazali interesovanje.

Povezane vesti