Specijalna brigada i Vojna gimnazija obeležile Savindan

Nedelja, 27.1.2019 | Kultura i tradicija

Pripadnici Specijalne brigade danas su obeležili krsnu slavu te brigade u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, a Vojna gimnazija svečano je obeležila svoju slavu Svetog Savu u školi na Topčideru.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića, prisustvovao je obeležavanju krsne slave Specijalne brigade.

Nakon liturgije i sečenja slavskog kolača, u prisustvu komandanta Specijalne brigade brigadnog generala dr Miroslava Talijana i pripadnika Specijalne brigade,  ministar Vulin i general Mojsilović prisustvovali su i polaganju venca u spomen-sobi u kasarni „Rastko Nemanjić“.

Specijalna brigada već 13 godina obeležava Savindan, praznik Svetog Save, najvećeg srpskog svetitelja i narodnog prosvetitelja kao svoju slavu.

U pančevačkom Domu vojske, pripadnici Specijalne brigade svoju slavu obeležili su i kulturno-umetničkim programom.

Vojna gimnazija obeležila je školsku slavu - Savindan, u čast Svetog Save, utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa u svečanoj sali te škole na Topčiderskom brdu u Beogradu.

Na svečanosti je prelomljen slavski kolač u prisustvu profesora i đaka i sveštenika Vojne gimnazije potporučnika Slavka Papića.

Potpukovnik Aleksandar Antić u ime Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole pozdravio je okupljene i čestitao slavu učenicima i nastavnicima, naglasivši značaj obeležavanja Savindana.

- Sveti Sava, utemeljivač srpske crkve i škole, dvostruki je uzor - kao prosvetitelj, ali i kao moralna vertikala svih nas – istakao je potpukovnik Antić i pozvao nastavnike i učenike da i dalje slede put koji je on trasirao.

Obeležavanju Savindana u Vojnoj gimnaziji prisustvovali su načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić, sa članovima svog kolegijuma, predstavnici uprava Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, penzionisani pripadnici Vojne gimnazije, kao i profesori i učenici Vojne gimnazije.

Đaci Vojne gimnazije, nakon obreda sečenja slavskog kolača, povodom današnjeg praznika, tradicionalno su, za sve goste izveli priredbu i kulturno-umetnički program.

Povezane vesti