Predsednik Vučić na vežbi „Manevri 2022“: Značajno smo unapredili svoje sposobnosti i mogućnosti

Četvrtak, 3.11.2022 | Iz jedinica
Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na poligonu „Pasuljanske livade“ delu aktivnosti u okviru združene vežbe „Manevri 2022“.

Predsednik Vučić je zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem imao priliku da se uveri u visok nivo osposobljenosti profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i lica iz rezervnog sastava za realizaciju bojevih gađanja iz naoružanja pešadije, artiljerije i oklopnih jedinica, kao i iz sredstava iz razvojnog programa naše namenske industrije.

Nakon prisustva realizaciji bojevih gađanja, predsednik Vučić je obišao statički prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaće proizvodnje, a zatim održao sastanak sa predstavnicima namenske industrije.

Posle obilaska vežbovnih aktivnosti predsednik Vučić je pohvalio pripadnike Vojske Srbije i ocenio da su vrlo dobro ispunili svoje zadatke.

— Videli ste deo novog naoružanja i deo onoga što stavljamo u sistem, a što nije uvek lako i jednostavno. Posebno radimo na dronovima i na naoružavanju dronova. Mi smo sada u specifičnoj situaciji, zato je bio ovaj sastanak, jer moramo sve sami da proizvodimo. Mi nemamo od kuda više da dovezemo bilo šta, čak i ono što platimo na Zapadu, onda nam po dve godine ne isporučuju. Može im se. A ovo što smo platili na Istoku, ne može da doleti, pošto niko neće da pusti. Sve dobri prijatelji i braća… Samo Srbija ne sme da ima oružje… Tako da moramo sebi da se posvetimo i da proizvodimo dovoljno i oružja i oruđa i municije. Bio je kratak, ali ne lak sastanak, nastavićemo sastanke, do Nove godine moramo kompletan popis imovine u svim fabrikama da imamo, a pre toga bavićemo se samo kapitalom i onim što je unapređenje naše vojne industrije. Uložićemo još mnogo, ali neću pogrešiti ako kažem da smo dosta toga promenili i značajno su unapređene naše sposobnosti i mogućnosti. Naravno, ja nikad nisam zadovoljan — rekao je predsednik Vučić.

U razgovoru sa učesnicima vežbe, vrhovni komandant Vojske Srbije je ukazao na značaj rezervnog sastava i istakao da treba pronaći način da se nagrade oni koji su se odazvali pozivu u rezervni sastav.

— Da imaju prednost pri zapošljavanju u državne organe ili neke druge prednosti, da nađemo način kako da podstaknemo one koji su se odazvali pozivu — rekao je predsednik Vučić i zahvalio rezervistima što su se odazvali pozivu.
 
Vežbovne aktivnosti snaga Vojske Srbije u okviru združene vežbe „Manevri 2022“ realizovaće se do 6. novembra i imaju za cilj dalje unapređenje sposobnosti komandi i jedinica za planiranje i izvođenje operacija, kao i proveru borbene gotovosti za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije. 

Povezane vesti