Obeležen jubilej Vojnog arhiva

Petak, 5.2.2016 | Aktuelnosti

Povodom Dana Vojnog arhiva i 140 godina njegovog postojanja, danas je u Domu Vojske Srbije održana svečanost kojoj su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, brojni saradnici i prijatelji.

Vojni arhiv baštini istorijsku građu koja je jedinstven i nezaobilazan izvor za istraživanje istorije srpskog naroda i države. Četrdeset miliona arhivskih svedočanstava predstavljaju kulturno dobro od nacionalnog i svetskog značaja.

Državni sekretar istakao je značaj Vojnog arhiva, „čuvara tradicije srpske vojne istorije“ koji je „nemerljiv“.

– Naš zadatak je da pronađemo adekvatan smeštaj za Vojni arhiv kako bismo arhivsku građu kao kulturno dobro od izuzetnog značaja sačuvali od daljeg propadanja, a vaš zadatak je da radite vredno i marljivo kao što ste i do sada radili, rekao je Nerić i poručio da „čuvamo našu istoriju i ponosimo se njome“.

Direktor Vojnog arhiva pukovnik Milorad Sekulović rekao je da se današnji dan obeležava u znak sećanja na 5. februar 1876. kada je u okviru Glavnog đeneralštaba Ukazom kneza Milana Obrenovića, kao preteča Vojnog arhiva, formirano posebno odeljenje sa zadatkom da piše ratnu istoriju, čuva celokupnu arhivu i rukovodi đeneralštabnom bibliotekom.

– Na ovaj način utemeljeno je prvo institucionalizovano bavljenje vojnom istorijom u srpskoj vojsci i prvo bavljenje arhivističkom delatnošću u Srbiji. Poštovanje tradicije i obeležavanje značajnih jubileja iz naše slavne istorije upravo je ono što se ne sme zanemariti i zaboraviti, jer se, u suprotnom, zanemarivanje vlastite tradicije završava usvajanjem tuđe, naglasio je pukovnik Sekulović.

Na današnjoj svečanosti Vojnom arhivu su dodeljene Vojna spomen–medalja za izuzetan doprinos sistemu odbrane i Plaketa Vojske Srbije povodom obeležavanja jubileja – 140 godina rada.

Pukovniku Sekuloviću Vojnu spomen-medalju uručio je državni sekretar Nerić, a Plaketu general Draganić koji je Vojnom arhivu čestitao „140 godina savesnog i odgovornog rada prema sopstvenoj istoriji“.

Zastupnik pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane general-major Slađan Đorđević uručio je Plaketu Ministarstva odbrane Milici Bajić Đogo, urednici obrazovno-naučnog programa RTS-a, zbog izuzetnog doprinosa za uspešnu realizaciju zajedničkih projekata a povodom obeležavanja jubileja Vojnog arhiva i veka od početka Velikog rata.

Povodom jubileja, danas je premijerno prikazan i film „140 godina Vojnog arhiva“, koji je sniman u saradnji sa RTS-om.

Budući da se danas proslavlja i Dan Instituta za strategijska istraživanja, koji takođe baštini tradiciju dugu 140 godina, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković dodelio je Plaketu Vojske Srbije ovom Institutu, koju je direktorki Instituta danas uručio general Jovica Draganić.

Povezane vesti