Obeležena stogodišnjica Topličkog ustanka

Nedelja, 26.2.2017 | Kultura i tradicija

Kraj Spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine u Prokuplju danas je održana centralna državna ceremonija povodom stogodišnjice podizanja Topličkog ustanka.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predvodio je državnu ceremoniju kojoj su prisustvovali i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanici predsednika Republike, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, diplomatskog kora, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i mnogobrojni građani. 

Nakon verskog obreda, uz najviše i vojne i državne počasti, premijer Vučić i predsednik Republike Srpske Dodik, položili su lovorove vence kraj spomenika, a isto su učinili i predstavnici udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova naše zemlje.
 
Govoreći o istorijskom značaju Topličkog ustanka, predsednik Vlade Aleksandar Vučić je istakao da je reč o prvom i jedinom ustanku protiv tiranske vlasti u bilo kojoj okupiranoj državi u toku Velikog rata.
 
- Ustanak se desio u malenoj Srbiji, u našoj Toplici, kraju poznatoj po gostoprimljivim i vrednim ljudima, koji ne odstupaju pred zlom i ne mire se sa ropstvom, makar pred sobom imali hiljadu puta jačeg neprijatelja i najveću vojnu silu tog doba – rekao je premijer Vučić, podsetivši da Toplički ustanak zauzima posebno mesto u srcu i pamćenju junačke Toplice.

On je podsetio da je uporedo sa neljudskim ugnjetavanjem okupator pokušao da ukine srpski jezik, pri čemu su knjige spaljivane, sveštenici streljani, a od izazvane gladi umrlo je više hiljada ljudi.

- Danas, ovde pred vama, dragi junački narode srpske Toplice, želim da se zahvalim na svemu što ste dali, i u Drugom svetskom ratu i u ratu tokom devedesetih, jer nikad niste pitali ni za šta drugo, već ste davali svoje živote za Srbiju, jer vam je ona i samo ona, bila važnija od svega – poručio je predsednik Vlade Srbije.

U okviru državne ceremonije, upriličen je i obilazak postavke „Toplički ustanak 1917 - 100 godina posle“ u Narodnom muzeju Toplice, a okupljenim građanima prikazan je i dokumentarni film „Toplički ustanak“ posvećen tom jubileju u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“.
 
Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu, i proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. To je bio jedini i pravi ustanak u pozadini frontova iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu.

Povezane vesti