Međunarodna letno-taktička vežba „BARS 2021“

Ponedeljak, 11.10.2021 | Obuka
Pripadnici Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije danas su započeli zajedničku letno-taktičku vežbu „BARS 2021“, koja će se ove nedelje realizovati na teritoriji Republike Srbije.

Vežba se realizuje sa ciljem uvežbavanja posada lovačke avijacije i helikopterskih jedinica za izvođenje borbenih zadataka u dnevnim i noćnim uslovima, kao i unapređenja obučenosti komandi vazduhoplovnih jedinica za izvršno komandovanje u operacijama.

Letačke aktivnosti sastojaće se iz zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora i zadataka traganja i spasavanja. Biće realizovane u vazdušnom prostoru Republike Srbije, na vojnim aerodromima u Batajnici i Lađevcima i na poligonu „Pasuljanske livade“, a izvodiće ih mešovite posade u vazduhoplovima Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije. Po prvi put ove godine, na vežbi će učestvovati i helikopteri Mi-35.

Letno-taktička vežba „BARS 2021“ (Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije) je šesta po redu vežba na kojoj ruski i srpski piloti razmenjuju iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe vazduhoplova koji se nalaze u naoružanju obe vojske.

Povezane vesti