Počela međunarodna vežba „Sajber Tesla 2021“

Ponedeljak, 6.12.2021 | Međunarodna saradnja
Međunarodna komandno-štabna vežba „Sajber Tesla 2021“ (Cyber Tesla 2021) održava se ove nedelje u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Gornjem Milanovcu i na izdvojenim mestima u Sjedinjenim Američkim Državama i Mađarskoj. 

Ciljevi vežbe, čija je tema odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, su izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i Nacionalnog centra za prevenciju rizika u IKT sistemima Republike Srbije za odbranu od visokotehnoloških napada, kao i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim i privatnim sektorom u cilju zaštite informacionog prostora Republike Srbije.

Realizacijom vežbe unapređuju se kapaciteti za reagovanje na incidente u sajber prostoru, poboljšava se koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti, razmenjuju iskustva iz oblasti informacione bezbednosti i unapređuje bilateralna vojna saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja učesnica.

Od 2016. godine vežba „Sajber Tesla“ izvodi se jednom godišnje u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja u oblasti zaštite sajber prostora. Na vežbi učestvuju i predstavnici privatnog i javnog sektora i akademske zajednice u Republici Srbiji iz oblasti informacione bezbednosti, a ove godine su prvi put učešće uzeli i pripadnici Mađarske vojske. 

Pripadnici Vojske Srbije su prethodno učestvovali na međunarodnom takmičenju timova za ofanzivna dejstva u sajber prostoru koje je prošle nedelje organizovao trening-centar za obuku američke vojske i nacionalnih gardi Univerziteta Mičigen, i u konkurenciji 13 ekipa osvojili prvo mesto.

Povezane vesti