Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Petak, 11.11.2022 | Kultura i tradicija
Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković položio je danas venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

U pratnji izaslanika predsednika Republike su bili načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Garde brigadni general Nikola Dejanović.

Nakon polaganja venca, ministar Selaković je u spomen-knjigu upisao: „Pobeda slavne srpske vojske u Velikom ratu nemerljiv je doprinos moralnom i istorijskom kapitalu srpske nacije i jedan od temeljnih osnova da sebe i svoje pretke i potomke možemo da smatramo pobednicima. Taj pobednički duh rođen u želji da se bude i ostane svoj, poseban, nezavisan nekada je trijumfovao na bojnom polju, a danas u ekonomiji, sportu, kulturi, obrazovanju i na svakom drugom planu. Da nije bilo pobede naših predaka pitanje je da li bilo i Srbije danas – sa tom mišlju današnja pokoljenja klanjaju se senima slavnih predaka i grade Srbiju svojih potomaka. Večna vam slava, besmrtni junaci!“. 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik u Srbiji proslavlja od 2012. godine, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Povezane vesti