VOJNI LEKARI U MALOM TRNOVCU I TRSTENOJ

Četvrtak, 1.11.2007 | Civilno-vojna saradnja

Komanda garnizona Vranje i Kancelarija za civilno-vojnu saradnju Četvrte brigade Kopnene vojske nastavljaju akciju pružanja besplatnih medicinskih usluga i vodosnabdevanja u zabačenim selima preševske i bujanovačke opštine.

Komanda garnizona Vranje i Kancelarija za civilno-vojnu saradnju Četvrte brigade Kopnene vojske nastavljaju akciju pružanja besplatnih medicinskih usluga i vodosnabdevanja u zabačenim selima preševske i bujanovačke opštine.

Do mnogih sela na jugu Srbije teško je doći i meštanima, naviklim na sve muke gorštačkog života, a kamoli lekarima i medicinskim ekipama. Ovaj zaključak, međutim, ne važi za vojne lekare i sanitetske radnike, koji su se terenskim vozilima nedavno uputili u sela Mali Trnovac i Trstenu.
 
Nema sumnje da su pripadnici Četvrte brigade KoV pronašli pravi način da uspostave dobar kontakt između Vojske i albanskog življa na jugu Srbije. To se jasno videlo i u selu Mali Trnovac, kada je vojna medicinska ekipa pregledala meštane i uručila im neophodne lekove. Vojni lekar kapetan Saša Dimitrijević i medicinski tehničar stariji vodnik Saša Stojanović za svakog su našli lepu reč i pravi lek.

Zadovoljstvo nije krio predsednik mesne zajednice Mali Trnovac Sabri Jakupi, koji je posmatrajući svoje komšije na pregledu rekao: „Ovo je veoma dobar potez Vojske Srbije, a ovakve akcije stvaraju poverenje u državu”. Sami meštani nisu skrivali prijatno iznenađenje zbog besplatnih medicinskih usluga, pogotovo što, po tvrdnjama Sopi Raifa, u selu do sada nije bila nijedna medicinska ekipa. „Zahvaljujem se Vojsci Srbije” – kaže Sopi Raif – „lekovi koje smo dobili, veoma su važni za moju porodicu”.

Radost je zavladala u srpskom selu Trstena kada su vremešni meštani ugledali vojni medicinski tim. Na nadmorskoj visini od 1.330 metara nalazi se tek dvadesetak kuća u nekoliko mahala, udaljenih jedna od druge po nekoliko kilometara, a većina stanovnika godinama nije u mogućnosti, zbog starosti, da ode kod lekara u selo Vlase. Do doktora treba pešačiti i više od dva sata i to po svakojakim vremenskim uslovima. Zato i ne čudi što se u selu mogu sresti zanimljive, ali i tužne ljudske sudbine. Tako Zagorka Stošić živi sama i setno kaže: „Jedino me obilaze brat iz Beograda i naša vojska”. Na sličan način govori i osamdesetogodišnji starina Stamenko Andrejević: „Lepa je ovo pažnja od Vojske i srećan sam da makar neko o meni brine”. 

Komandant Četvrte brigade pukovnik Milosav Simović, šef kancelarije za civilno-vojnu saradnju potpukovnik Goran Stanković i komandant bataljona u Bujanovcu potpukovnik Slađan Stamenković najavljuju slične akcije i u budućnosti.

VELIKO SRCE

U selu Trstena vojni lekar Milan Đokić pregledao je petomesečnu bebu Milenu, a pukovnik Milosav Simović obećao da će idući put u Trstenu doći pedijatar kako bi Milena imala potpun medicinski pregled. 

Starešine vranjskog garnizona i radnici lokalne Televizije Vranje još jednom su pokazali veliko srce i razumevanje i organizovali akciju prikupljanja pomoći za jedinu bebu u selu uz samu administrativnu liniju prema Kosmetu. Uskoro će pelene, odeća i druge stvari biti uručene Mileninim roditeljima.

Povezane vesti