Krsna slava Generalštaba Vojske Srbije

Ponedeljak, 6.5.2024 | Kultura i tradicija
Krsna slava Generalštaba Vojske Srbije, Sveti velikomučenik Georgije — Đurđevdan svečano je obeležena danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Domaćin slave, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović poželeo je dobrodošlicu gostima i uputio čestitke svim pripadnicima Vojske Srbije i građanima u zemlji i rasejanju koji slave Đurđevdan.

On je ukazao na značaj negovanja tradicije i očuvanja duhovne vertikale za snagu vojničkog kolektiva i istakao da je i to što Generalštab i jedinice Vojske Srbije imaju svog duhovnog pokrovitelja u funkciji jačanja duhovnih i moralnih vrednosti i patriotizma pripadnika naše vojske.

Svetu liturgiju u paraklisu Svetog velikomučenika Georgija, nebeskog zaštitnika Generalštaba Vojske Srbije, služio je episkop lipljanski i vojni Dositej, uz sasluženje vojnog sveštenstva.

Liturgiji i, potom, blagosiljanju darova i rezanju slavskog kolača, prisustvovali su članovi Kolegijuma načelnika Generalštaba i brojni oficiri, podoficiri i civilna lica na službi u Generalštabu Vojske Srbije.

Generalštab Vojske Srbije svoju slavu, Đurđevdan, proslavlja od 2018. godine, čime nastavlja tradiciju obeležavanja krsne slave u srpskoj vojsci započetu 1888. godine.

Povezane vesti