Vežba specijalnih jedinica Srbije i Grčke

Petak, 25.5.2018 | Obuka

Na strelištu „Šumatovac“ kod Aleksinca danas je održana kombinovana taktička vežba Falkon 18, na kojoj su učestvovali pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i oružanih snaga Republike Grčke.

Na strelištu „Šumatovac“ kod Aleksinca danas je održana bilateralna kombinovana vežba taktičkog nivoa Falcon 18, na kojoj su pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i oružanih snaga Republike Grčke demonstrirali vrhunsku vatrenu osposobljenost i sposobnost da efikasno izvrše zadatke protivpobunjeničke borbe uz upotrebu specijalnog desanta. 

Vežbi su prisustvovali komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, načelnik Direktorata za operativne poslove oružanih snaga Republičke Grčke pukovnik Georgis Papageorgiu, vojni izaslanik Republike Grčke u Srbiji pukovnik Antonios Patelis i drugi gosti.

Komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković je pohvalio učesnike vežbe za odličan i sinhronizovan rad na terenu.

– Kroz ovakve aktivnosti se razmenjuju iskustva i možemo da vidimo kako to rade iste ili slične jedinice u okruženju i svetu,  možemo da učimo od njih, ali i da prenosimo znanja pripadnicima oružanih snaga prijateljskih zemalja – istakao je general Veličković. 

Predstavnik oružanih snaga Republike Grčke na vežbi pukovnik Georgis Papageorgiu je izrazio zadovoljstvo zbog uspešne organizacije vežbe i iskazane obučenosti i morala kod svih učesnika na vežbovnim aktivnostima.

Izvedena vežba je osmišljena da razvije i unapredi borbenu sposobnost i uveća interoperabilnost između Grčke vojske i Vojske Srbije. Na vežbi se moglo videti više segmenata, objedinjenih u celinu, poput padobranskog skoka, blokade rejona, helikopterskog desanta uz pomoć užeta, protivpobunjeničke borbe i borbe u urbanoj sredini. Pripadnici dva mešovita tima Vojske Srbije i oružanih snaga Republike Grčke su tokom vežbe precizno pogodila svih 58 ciljeva i dokazali da su u potpunosti osposobljeni za realizaciju specijalnih zadataka

Zoran Miladinović, MC Odbrana

Povezane vesti