Promocija knjige “Srpska vojska u Velikom ratu 1914-1918“ u Domu VS u Nišu

Četvrtak, 27.3.2014 | Civilno-vojna saradnja

Večeras je u niškom Domu vojske održana promocija knjige Dušana M. Babca „Srpska vojska u Velikom ratu 1914-1918“. Promociji su prisustvovali zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Milosav Simović, pripadnici niškog garnizona, predstavnici Kluba generala, Udruženja penzionisanih oficira i podoficira, Organizacije rezervnih vojnih starešina i građani Niša.

Večeras je u niškom Domu vojske održana promocija knjige Dušana M. Babca „Srpska vojska u Velikom ratu 1914-1918“.

Promociji su prisustvovali zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Milosav Simović, pripadnici niškog garnizona, predstavnici Kluba generala, Udruženja penzionisanih oficira i podoficira, Organizacije rezervnih vojnih starešina i građani Niša, dok su o samoj knjizi govorili glavna urednica izdavačke delatnosti MC „ Odbrana“ Dragana Marković, profesor dr Mile Bjelajac, autor knjige Dušan M. Babac i urednica izdanja Snežana Đokić.

Prisutne goste pozdravila je Dragana Marković i upoznala ih sa aktivnostima Medija centra „ Odbrana“ i planiranim izdavačkim poduhvatima za ovu godinu. Potom je profesor dr Mile Bjelajac, koji potpisuje i recenziju Babčeve knjige, iscrpno govorio o strukturi knjige i njenom značaju.

— Svojim sadržajem i sa preko 540 fotografija i ilustracija knjiga će predstavljati kombinaciju kratke verzije srpskog učešća u Velikom ratu i sliku njenih boraca, oficira, naroda i stradanja. Ovo je jedna sveža, kvalitetno nova prezentacija imidza srpske vojske, koja je ovom knjigom oživljena, vizuelizovana na najbolji mogući način. Njome nije samo kreiran imidz srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ovim načinom predstavljena je i Srbija, izdavač knjige i današnja vojska pred svetom — rekao je profesor Bjelajac.

Autor knjige Dušan M. Babac je u svom izlaganju podvukao da je srpska vojska zaslužila ovakvu knjigu, koja je, sa veliki brojem fotografija i ilustracija, na korak da postane vredan dokumentarni film. On je pročitao i nekoliko citata iz kojih se može videti kako su o srpskoj vojsci govorili kako njeni saveznici, tako i njeni neprijatelji.

Gostima iz Beograda se, u ime Komande Kopnene vojske i prisutnih posetilaca, zahvalio general-major Milosav Simović i tom prilikom naglasio da promovisana knjiga mnogo znači pripadnicima Vojske Srbije i da svi moramo da osetimo te velike dane i legendarna dela naših predaka.    
 

Povezane vesti