Obuka za lake brodske ronioce

Utorak, 22.9.2020 | Obuka
Na sidrištu brodova u novosadskoj kasarni „Aleksandar Berić“ i bazenima Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ u toku je obuka za lake brodske ronioce Vojske Srbije, koja se realizuje u organizaciji Rečne flotile.

Dvomesečnu obuku realizuju instruktori iz sastava ronilačke čete Rečne flotile, a polaznici su kandidati iz jedinica Vojske Srbije koji su prošli rigorozne psihofizičke provere i procene.

Iako su ispunili sve kriterijume za pohađanje obuke, kandidati svakog dana moraju da odgovore na visoko postavljene standarde i uspešno savladaju kompleksne sadržaje obučavanja, koji osim fizičke spremnosti zahtevaju veliku mentalnu snagu i stabilnost. Ronjenje po izobati, podvodna orijentacija i vežbe ronjenja samo su deo sadržaja predviđenih programom ronilačke obuke.

U poslednjoj nedelji, koja je po mnogo čemu najzahtevnija, kandidati prolaze najsloženiji deo stručnospecijalističke obuke i potom pristupaju ispitu za lakog brodskog ronioca. Oni koji na ispitu demonstriraju da su uspešno savladali sve predviđene sadržaje stiču zvanje lakog brodskog ronioca i pravo da nose ronilačku značku.

Povezane vesti